Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
11 de setembre de 2002r
Novetats  
   
Consideracions a l'entorn de la manifestació Som una nació (18 de febrer de 2006)
Contrastant
   
 

Amb aquest article volem introduir alguns elements de reflexió a partir de la manifestació convocada per la Plataforma Pel dret a decidir. La intenció és respondre les crítiques rebudes en els fòrums de Racó Català i de Barcelona Indymedia i en els comentaris a una notícia publicada a E-noticies. Pel que fa als correus, alguns els vam contestar i, cal reconèixer-ho, la majoria no, perquè teníem la intenció de contestar-los públicament. Malauradament, com diem a l'índex del web, hem perdut tots els correus de les safates d'entrada i sortida. Demanem disculpes als lectors i a les lectores que s'han quedat sense resposta personal ni pública.

1. L'hora del recompte

Vam comptar a les 18.02 perquè en aquell moment no quedava ningú a plaça Espanya. A més, la Guàrdia Urbana acabava d'obrir la plaça al trànsit i la capçalera era a prop de la plaça Universitat. És a dir, teníem tota la manifestació col·locada a la Gran Via, fet que en facilitava el recompte.

Vist el que va passar, que un nombre significatiu de gent va arribar a la manifestació després del nostre recompte, és evident que hauríem d'haver esperat uns minuts més. Però tampoc no tants com alguns que ens critiquen donen a entendre perquè aleshores haurien marxat els primers manifestants. Per exemple, la capçalera de la manifestació era entre Muntaner i Aribau a les 18.02 i la cua va arribar a la plaça Universitat a les 19.27.

També hem de dir que en el moment del recompte no van observar que arribés gent per incorporar-se a la manifestació pels diferents carrers de l'Eixample per on transcorria la marxa.

2. El nombre definitiu de manifestants

En el tercer CONTRASTANT sobre la manifestació vam escriure que com a màxim es van incorporar a la manifestació 10.000, que representen el 15%. És a dir, el 15% de manifestants van arribar entre una hora i dos minuts i una hora i deu minuts (si tenim en compte la durada del recompte) més tard de l'hora oficial d'inici de la manifestació.

Hi ha gent que ens demana xifres exactes, però és evident que no les tenim. Si les haguéssim tingudes, les hauríem fet servir.

3. Amplada de la Gran Via

Un bon nombre d'internautes argumenten que la Gran Via era plena de banda a banda. Cal recordar, però, que la densitat de les voreres i calçades laterals era molt baixa. Aquest fet, òbviament, resta molta gent. En molts carrers la densitat era de 0'25 persones per metre quadre i, en alguns casos, a causa de les obres, la densitat era nul·la.

4. La capacitat màxima del recorregut

En el quadre següent posem les diferents àrees dels carrers per on va transcórrer la manifestació:

CARRERS LLARG AMPLE ÀREA
Gran Via 1567 50 72.474 (1)
Plaça Universitat 153 50 7.650
Ronda Universitat 313 4,5 1.409
313 20 6.260
313 4,5 1.409

(1) Considerem que el 7,5 de l'àrea no era útil aquell dia.

Si sumen totes les àrees, obtenim que l'àrea útil màxima és de 89.202 metres quadrats. Si consideréssim que cada metre quadrat del recorregut fou ocupat per tres persones, aleshores tindríem 267.606. És important veure que no diem que en un nombre determinat (més o menys gran) de metres quadrats hi hagués tres persones, sinó que n'hi havia tres en cada metre quadrat del recorregut de la manifestació. Fet que no va succeir en aquesta manifestació, ni passa en cap.

Tot i això, en els fòrums es defensen xifres que ultrapassen els 267.606 o, si voleu, multipliquem per quatre, els 356.808. En posem uns quants exemples per demostrar que es tracta d'una opinió generalitzada i la mena d'argumentació utilitzada:

A part per a qui al Racó s'ha fet càlculs de superfície i s'ha estima que pel cantó baix almenys hi havien 600.000.
Jo personalment si que considero que 1 milió. Comparant els busos per quan juga el Barça i els busos d'avui i experiències de la mani.

jo no soc de barcelona però a ull.. veig una mica molt dificil (per no dir impossible) que capiguen 1 milió de persones des de pl.catalunya fins a pl.espanya... (ho dic perque he anat més d'una vegada y em pareix que com no sigau contorsionistes... ) però 600.000 si que m'ho puc creure.

Potser ´ñes cert que un milló és exagerat, però de 800.000 no baixem

coincideixo molt en el que dius. He estat a la mani. Hi ha hagut un gran retard. No he sortit de Pça Espanya pq he arribat tard i crec que es impossible que l'assistencia baixi de les 500.000 persones.

La guàrdia urbana estime unes cent cinquanta mil persones [sic], s'ha de sé burro per creures això, vista la gent què hi havia, podem estimar-ne més de vuit centes mil persones, sense por a despentinar-me, tot i la flagrant desinformació que ha copsat la nostra inestimable TV3.

Cal remarcar que en cap de les citacions anteriors apareix cap argument objectiu.

També es cert que hi ha internautes (i correus electrònics) que opinen que la xifra oscil·la entre 100.000 i 200.000.

5. La discussió al fòrum de Racó Català

El fòrum de Racó Català és el que ha tingut més participació d'internautes i també va ser el primer a iniciar la crítica a les nostres dades. A continuació analitzarem uns correus que van tenir molta importància a l'hora que els lectors/les lectores es fessin una idea del que va ser la manifestació.

La discussió comença amb aquest missatge:

Com sabeu, Contrastant ha xifrat l'assistència a la manifestcaió al voltant de les 70.000 persones. Jo de Contrastant m'en solc fiar. Però aquest cas, sembla que no ho han encertat. Jo no he anat doncs sóc a l'estranger, però he estat llegint i ara tinc les meves conclusions.

Només heu de llegir l'article: http://www.contrastant.net/mani/nacio.htm

Fallos que comet Contrastant:
· La mesura s'ha fet a les 18:02. La manifestació encara no havia arribat a plaça Catalunya, i no havia omplenat la plaça. A aquesta hora, molta gent encara no havia sortit de plaça Espanya, ho sé perquè els meus pares eren a Plaça Espanya a les 18:30.
· Aquest cop no han fet els càlculs per superfície. S'ha de tenir en compte que no s'ha covert tota la superficie del recorregut, sino, que també els carrers adjacents a Plaça Espanya. També em consta que part del Paseig de Gràcia i de les Rambles estava ple a vessar de gent.
· Contrastant no té en compte que gent ha fet el recorregut desde les 17h fins a Plaça Catalunya i ha marxat a casa. Encara hi havia gent que no havia sortit de plaça Catalunya.
· Tinc amics que no han pogut arribar a plaça Catalunya i han hagut de marxar abans per no perdre el bus de tornada.
Si teniu més fallos els podeu enumerar. Jo ara em posaré a mirar els mapes de Barcelona i faré els meus propis càlculs per superfície. [...].

Segons aquest internauta, un dels errors que vam cometre va ser comptar abans que la manifestació arribés a plaça Catalunya perquè molta gent no havia sortit de plaça Espanya. En primer lloc, el recompte es pot fer abans que la manifestació arribi al final. Això no l'invalida. En aquest cas, com ja hem dit, hauria estat millor esperar una estona més perquè un nombre significatiu de gent es va afegir a la marxa després de les 18.02. L'argument que hi havia molta gent a plaça Espanya no té cap fonament. Com ja hem dit, la Guàrdia Urbana va obrir la plaça al trànsit poc abans de les sis de la tarda.

La segona crítica és que no vam fer els càlculs per superfície. El títol de l'article parla de "Dades globals". Muntar un article amb un quadre com el que calia fer per donar compte de la manifestació costa el seu temps. Per això vam optar per fer-ne un de senzill, donar la xifra total carrer a carrer, i esperar a l'endemà a oferir el quadre àrea per àrea.

La tercera crítica consisteix a dir que hi havia gent als carrers adjacents a la plaça Espanya. Aquesta afirmació és errònia. A les 18.02 no hi havia cap grup de gent significatiu a la plaça Espanya ni en cap dels carrers adjacents.

En quart lloc, l'internauta diu que li consta que hi havia gent a part del passeig de Gràcia i de les Rambles. Tanmateix, no hi ha cap font fiable que hi faci esment.

La següent crítica no s'entén. Interpretem que hi ha gent que ha arribat a plaça Catalunya i se n'ha anat a casa. Aquesta gent, però, ja havia estat comptada a les 18.02 quan la capçalera era a prop de la plaça Universitat. Si hi ha algú que deixés la manifestació abans de les 18.02, cal considerar que és estadísticament irrellevant.

La darrera crítica és que alguns amics de l'internauta no van arribar a plaça Catalunya perquè havien d'agafar l'autobús. El problema no és si el manifestant arriba o no al final, sinó si està comptat o no. D'una banda ens critica que comptem a les 18.02 i d'altra vol que esperem que tots els manifestants arribin a plaça Catalunya. Les dues possibilitats són incoherents. Tornant al recompte, el manifestant que a les 18.02 era a Llançà potser era a la plaça Universitat a les set de la tarda (per dir una hora), però ja havia estat comptat. El lloc on és comptat el manifestant no té cap rellevància. L'únic important és comptar-lo.

Com a conclusió els fallos que comenta l'internauta queden reduïts a un: l'hora del recompte.

Poc després, l'internauta, que per cert reconeix que no va ser a la manifestació ("Tot sigui dit: jo no he pogut estar a la manifestació" perquè "sóc a l'estranger"), afirma que:

Jo critico contrastant i he dit la xifra mínima de 140.000, mitja de 200.000 i màxima de 400.000.

Simplement he mencionat uns errors que al meu parer s'han comès al fer les mesures de contrastant.

Aquest internauta posteriorment ofereix els seus càlculs:

Vet aquí els meus càlculs.
· Longitud del recorregut: 2500 m. Amplada de la Gran Via: 50 m. Seré generós i reduiré aquest ample: el deixo en 35 m. Superfície total: 87.500 m2
· Superfície Plaça Espanya: la plaça té un diàmetre de 100 metres mínim. Superfície: 7500 m2
· Plaça Universitat: 200m per 100m. Com que 35m d'amplada d'aquests estan comptats al punt 1, son 200 m per 65m. 13.000m2
· Plaça Catalunya: 200 m per 200 m. 40.000 metres quadrats (arrodonint a la baixa, ja que hi ha costats de la plaça més amples).
· No compto el Passeig de Gràcia, on em consta que la part d'abaix estava també plena. Tampoc compto el carrer Balmes o Pelai, que no sé si estava ple, però pel que he llegit en altres llocs una mica també.
Metres quadrats totals: 148.000 m2. Amb aquests 148.000 metres quadrats hi poseu la gent. Considero que en un moment donat, tota aquesta superfície ha estat plena de gent, ja que existia gent que havia arribat a Plaça Catalunya i ja s'estava llegint el manifest, i els meus pares no havien sortit de plaça Espanya.

Hi dóno una taxa de reemplaç de 1,5. Es a dir, gent quu ha marxat abans que molta gent arrivés al final, i gent que ha arribat tard.

En 148.000m2 s'hi poden posar 4 persones per metre quadrat. Però sé que això no és realista. On va la pancarta, d'acord, son 4-5 persones per metre quadrat perque van molt apretats. Però més enrer van més separats.

Seré generossissim amb els de Contrastant i posaré una persona per metre quadrat.

148.000 persones. Multiplicat per 1,5 dóna 225.000 persones. Mínim.

Ara, jo em basaria en les xifres de la Guardia Urbana, 2 persones per metre quadrat.

450.000 persones. Pel cap baix. Una xifra excel·lent.

Quant a la superfície, farem els comentaris següents. Primer de tot, que no s'ha de ser "generós" amb l'àrea calculada, sinó que s'ha de comptar l'àrea que hi ha i prou. No s'ha de comptar de més ni menys. D'altra banda, el recorregut no fa 2.500 metres, sinó 2.033. Tampoc no descompta l'àrea no útil de la Gran Via. Com tampoc no ho fa a Plaça Espanya, on hi ha una font considerable. També cal dir que l'àrea compresa entre plaça Espanya i el carrer Llançà és molt petita per dues raons: d'una banda, hi ha el túnel de la Gran Via i, d'altra, actualment hi ha unes obres a banda i banda de l'esmentat carrer.

Un altre aspecte és l'àrea ocupada realment. La plaça Espanya en cap moment de la tarda va estar plena de gent. A més, cap font fiable no assenyala que la plaça Catalunya estigués plena. Per tant, són un bon grapat de metres quadrats que cal restar. I, tornem a insistir-hi, la Guàrdia Urbana va obrir la plaça Espanya al trànsit poc abans de les sis de la tarda.

La referència que els pares li diuen en una conversa telefònica que eren a plaça Espanya es pot entendre que eren a tocar de la plaça Espanya. Com ja hem dit, a les 18.35 la cua era una mica més enllà del carrer Llançà, a poc més de 110 metres de l'esmentada plaça. A més, les converses per mòbil no sempre reflecteixen la realitat. En posarem un exemple. Gairebé a les quatre de la tarda, quan el primer membre de CONTRASTANT era a l'Hotel Plaza, lloc de concentració del col·lectiu, va arribar un autocar. En va baixar gent i un senyor que parlava pel mòbil va comentar: "No hi ha gaire gent". En aquella hora no és que no hi hagués "gaire gent", sinó que la placa Espanya estava desèrtica.

A continuació dóna "la taxa de reemplaç", que fixa en 1'5, és a dir, per cada manifestant comptat hi aplica un recàrrec del cinquanta per cent. A més, diu que hi ha manifestants que ja han marxat i d'altres que no han arribat. L'argument podria vàlid si, per exemple, hagués comptat a les 18.02. Però él sorprenent és que aplica "la taxa de reemplaç" a tota la superfície que estableix: des de plaça Espanya fins a plaça Catalunya i, a més, hi suma les dues places plenes de gent, a més de la plaça Universitat. Per tant, fa el recompte un cop la manifestació ha arribat al final.

Al final del text, l'internauta atribueix la paternitat de la densitat (2 per metre quadrat) a la Guàrdia Urbana quan aquest organisme no ha donat cap mena d'explicació de com va fer el recompte.

Així doncs, tant les dades empíriques com la metodologia no tenen cap mena de consistència. Aquests dos textos que hem analitzat, però, van ajudar a generar un discurs contra la nostra xifra en uns internautes prèviament emprenyats per la nostra dada. Era, diguem-ne, la reafirmació que la nostra dada era ridícula.

6. La paradoxa de qui ens paga

Alguns internautes es pregunten qui ens paga (fins i tot un hi veu "interessos ocults"). Al llarg de la nostra activitat CONTRASTANT ha rebut dues subvencions, una el 2004 i una altra el 2005, que en el seu moment vam fer públiques en un lloc destacat del web, fet gens habitual en la majoria de mitjans. La primera fou de 20.000 € i la segona de 10.000. En tots dos casos diners públics, que eren de domini públic i provenien d'ajuts als mitjans de comunicació catalans promoguts pel Govern.

En concret, hem rebut les dues subvencions de la Secretaria General de Comunicació del Departament de Presidència del Govern. Creiem que no cal dir qui governa aquest Departament. Per tant, es pot dir irònicament que vam comptar la manifestació del 18-F contra els nostres interessos, suposant que el nostre interès sigui rebre una subvenció per damunt de tot. En aquest sentit, el més fàcil hauria estat inflar la xifra de participació i tots contents. Menys nosaltres, que sabríem que havíem enganyat els nostres lectors.

A nosaltres qui ens paga el sou que ens permet viure cada mes és el Departament d'Educació ja que els membres de CONTRASTANT som professors d'institut.

7. Dades manipulades

Una altra de les crítiques que hem rebut és de ser uns manipuladors. Creiem que hem demostrat fefaentment que sempre hem comptat amb honradesa qualsevol mena de manifestació, fos del signe que fos. Sempre hem dit el que hem vist, independentment que haguem estat més o menys encertats en el recompte a parer dels lectors i de les lectores de CONTRASTANT.

També hem de dir que creiem que una part significativa de la gent que fa aquestes afirmacions no és lectora del nostre web.

8. Consideracions a l'entorn de les darreres manifestacions

Arran de les manifestacions contra el transvasament de l'Ebre i l'Europa del Capital l'any 2002 vam rebre, com ara, crítiques. Aleshores vam escriure un article sobre el nombre d'assistents a una manifestació i diversos aspectes que hi estan relacionats. L'article és el següent: A l'entorn de les darreres manifestacions. Creiem que donades les circumstàncies seria interessant de llegir-lo o de repassar-lo.