Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
1 de novembre de 2003
Novetats  
   
Oblits en el 'cas Wanninkhof'
   
Contrastant
 

Amb aquest article volem demostrar la utilitat de les hemeroteques no només en l'estudi històric, sinó també en els fets acabats de succeir. Sovint, l'acumulació d'informacions fa que oblidem els fets o el que se n'ha dit. El 'cas Wanninkhof' n'és un bon exemple. Perquè l'ús de les hemeroteques permet contextualitzar-ne la vista oral i, per tant, permet entendre la posterior sentència que va emetre el jurat popular. Tenint en compte el tractament mediàtic de la detenció de Dolores Vázquez i posteriors comentaris sobre la vida íntima i de la personalitat de l'acusada, el jurat només podia dictar una sentència condemnatòria. Com es diu en aquests casos, el poble no hauria entès l'absolució.

Com a conseqüència de la detenció de Tony King, presumpte assassí de Rocío Wanninkhof, s'ha suspès el judici que havia de dirimir la culpabilitat o la innocència de Dolores Vázquez. La detenció de Tony King ha comportat que des de diversos sectors es posés en dubte la figura del jurat popular. En canvi, no s'ha qüestionat el fiscal, ni la Guàrdia Civil, ni els forenses. Tot això ha quedat en un segon pla com si el jurat popular hagués condemnat Dolores Vázquez sense tenir en compte les proves (cap d'incriminatòria, però) que aportaren els diversos actors de la vista oral.

A continuació farem un repàs breu del que van dir els diaris sobre alguns aspectes de la vista oral.

1. El fiscal.

El Periódico de Catalunya publica el 4 de setembre el titular següent: "El fiscal sosté que el crim de Mijas va ser passional". I en el cos de la notícia informa que:

PERFIL VIOLENT El fiscal Francisco Montijano va relatar ahir que a més que Vázquez havia anat a una vident fa anys i li havia confessat que tenia un amor impossibilitat per l'oposició d'un fill de l'altra persona. El perfil psicològic de Dolores Vázquez -impacient, brusca i fins i tot violenta- va ser presentat als nou membres del jurat com una prova més de la seva presumpta implicació.

Segons el fiscal, idea que es recull en la notícia en remarcar-la, el perfil psicològic de l'acusada és una prova que és l'assassina.

Dies després, el fiscal estableix una hipòtesi amb què fins aleshores no s'havia treballat, que recull El Mundo de l'11 de setembre:

Dolores Vázquez pudo ocultar varios días el cadáver de Rocío Wanninkhof

Un testigo de la Guardia Civil avala la nueva versión sostenida por el fiscal

El fiscal Francisco Montijano introdujo ayer en la sexta sesión del juicio por la muerte de Rocío Wanninkhof un nuevo hilo argumental en su estrategia acusadora. Montijano lanzó la hipótesis de que Dolores Vázquez pudo ocultar el cadáver de la fallecida en su casa durante varios días, hasta que pensó que lo podía depositar en un terreno relacionado con dos parientes de la víctima, para "desviar" la investigación hacia ellos y "simular una agresión sexual".

Vázquez mantenía con uno de los familiares de Rocío una clara enemistad e incluso le agredió en una ocasión por motivos económicos. Esta novedosa versión sobre hechos posteriores al apuñalamiento de la joven, nace tras conocer que la acusada retrasó el día en que debía comenzar a trabajar en su casa una empleada del hogar ucraniana.

Breument, la nova hipòtesi del fiscal consisteix a acusar Dolores Vázquez d'haver tingut el cadàver a casa seva durant uns dies i de simular una violació. Si el que ens expliquen del cas a hores d'ara és cert, Tony King va intentar violar presumptament Rocío Wanninkhof i el cadàver de la noia mai no va ser a casa de Dolores Vázquez.

El dia 20 de setembre, La Vanguardia publica un tros del discurs de les conclusions del fiscal:

El jurado ha tenido en cuenta, incluso, que el fiscal del caso, Francisco Montijano, reconociera que "no tenemos una prueba contundente, pero con las pruebas indirectas e indiciarias se la puede condenar". El fiscal, sin embargo, fue contundente en sus conclusiones: "Fue ella y sólo ella quien apuñaló a la joven" y añadió: "El juicio ha revelado algo terrible, y es que la acusada se llevó el cadáver a su casa durante varios días".

El fiscal, doncs, ho té clar: malgrat no tenir cap prova concloent, és evident que la persona que va matar Rocío Wanninkhof és Dolores Vázquez. Si l'acusació contra Tony King es basa en proves concloents, l'acusació del fiscal esdevé falsa.

2. La Guàrdia Civil.

El titular de la notícia és contundent a EPC del 7 de setembre: "Un agent declara com es va resoldre el 'cas Wanninkhof'". El text de la notícia és el següent:

La Guàrdia Civil no té cap dubte que Dolores Vázquez va assassinar Rocío Wanninkhof. El cap dels investigadors [Jesús García Fustel] va detallar ahir davant el jurat que jutja la dona, a l'Audiència de Màlaga, les pistes que els havien conduït fins a la presumpta homicida.

L'agent va explicar que van sospitar que es tractava d'una persona que la víctima coneixia perquè li havia ofert un mocador i perquè la noia no va intentar fugir. A més, l'homicida va tornar al lloc del crim per recollir el cos i traslladar-lo a 30 quilòmetres. "No va voler que el cadàver aparegués a Mijas", va dir el guàrdia.

PER DESPISTAR El cos de Rocío estava nu i tenia les cames obertes perquè semblés una violació, que no es va produir. Es trobava en un solar situat prop d'un restaurant que pensaven comprar uns familiars de Rocío, "que tenien una coartada molt bona". Al costat del cos hi va aparèixer un adhesiu utilitzat en les batudes que es van fer per trobar la noia, i això tornava a apuntar a una persona pròxima a la víctima.

El guàrdia va dir que els agents havien vist el cotxe de Vázquez a prop d'on va desaparèixer Rocío. Quan la van interrogar, va negar haver estat allà, però també haver deixat el cotxe, "tot i que això era evident". El testimoni d'una serventa que la va veure apunyalar un cartell amb la foto de Rocío i el coneixement de la relació sentimental que tenia amb la seva mare -la noia s'hi oposava-, van permetre tancar un any d'investigacions.

Segons les declaracions del guàrdia civil, el cas està resol: no hi ha cap dubte que Dolores Vázquez és l'assassina perquè la víctima coneixia la persona que la va matar, perquè l'homicida va tornar al lloc de l'assassinat i va traslladar el cos on el van trobar, perquè l'homicida simula una violació, perquè agents de la Guàrdia Civil van veure el cotxe de Dolores Vázquez a prop del lloc on va desaparèixer la víctima, perquè Dolores Vázquez va estripar a ganivetades una foto on sortia Rocío Wanninkhof i perquè en el passat l'acusada havia mantingut una relació sentimental amb la mare de Rocío Wanninkhof.

El dia 11 de setembre, EM publica una notícia en què la Guàrdia Civil continua afirmant que l'acusada havia intentat fer creure que es tractava d'una agressió sexual:

El día 10 [d'octubre de 1999, l'endemà de la desaparició de Rocío Wanninkhof], todas las pesquisas estaban centradas en la urbanización La Cortijera y el Chaparral, zona donde vive Dolores. La tardanza en descubrir el cadáver pudo llevar a la acusada a trasladar días después las bolsas de basura con la ropa de la joven hasta el lugar donde se encontraba el cuerpo, ya que fueron halladas junto a él pero en un estado mucho menos deteriorado. Ni los pantalones ni la ropa interior aparecieron en el lugar donde estaba el cadáver. La Guardia Civil sostiene que se hizo así con el fin de no "desvirtuar" la pista falsa de la agresión sexual.

Si l'acusació contra Tony King es basa en proves amb valor incriminatori, la hipòtesi de l'agressió sexual esdevindria certa, i no pas falsa com defensava la Guàrdia Civil.

3. El fiscal i la Guàrdia Civil.

El fiscal i la Guàrdia Civil van coincidir a formular la mateixa hipòtesi sobre el que va passar la nit dels fets, segons que informa EM de l'11 de setembre:

Sobre las 23.30 horas, Dolores Vázquez fue vista por una empleada del bar de enfrente de su casa, donde compró tabaco. Esta testigo declaró que la había visto nerviosa y sudorosa vistiendo ropa deportiva. Cuando le preguntó de dónde venía, ésta le dijo que "de correr".

Fiscal y Guardia Civil coinciden al señalar que, tras volver a su casa desde el lugar del apuñalamiento, la acusada hizo "dos salidas". La primera, a comprar tabaco y la segunda, sobre las 2.00 horas, para recoger el cadáver en un coche que no era el suyo, puesto que una pareja de novios aseguró en su día haber visto un coche pequeño oscuro salir del lugar del apuñalamiento. A partir del 9 de octubre [dia de la desaparició de Rocío Wanninkhof], Vázquez no volvió a salir a pasear con ropa deportiva para no llamar la atención de los investigadores.

Segons aquesta hipótesi, Dolores Vázquez surt de casa seva a les dues de la matinada per recollir el cadàver en un cotxe que no és el seu. Aquesta hipótesis es referma mitjançant l'indici que Dolores Vázquez té alguna cosa a amagar perquè a partir del 9 d'octubre de 1999 no tornarà a fer servir la roba esportiva que duia la nit dels fets. A hores d'ara la Guàrdia Civil acusa Tony King de ser la persona que conduïa el cotxe que va recollir el cadáver.

4. La psicòloga de la Guàrdia Civil.

EM del 14 de setembre informa del que va dir la psicòloga sobre la personalitat de Dolores Vázquez:

"Agresiva y vanidosa"

Por la tarde, una psicóloga de la Guardia Civil que estudió durante dos meses el perfil psicológico de Dolores Vázquez, acusada por el crimen de Rocío, aseguró en el juicio que es "agresiva, violenta, vanidosa y engreída".

La psicóloga explicó que está especializada en el estudio del comportamiento delictivo y que para efectuar el informe de Dolores Vázquez se ha basado en entrevistas con personas de su entorno, así como "múltiples" conversaciones con la acusada antes de su detención.

Destacó que tiene "explosiones de impulsos desmedidos", con "genio incontrolado" y que prueba de ello son las agresiones "físicas y verbales" que ha cometido. Durante su intervención, también apuntó que la acusada es "manipuladora" y que "se disfraza con una máscara de dulzura gracias a su fluidez verbal".

"Es una persona que no expresa sus emociones, que tiene reacciones incontroladas de ira y que no se implica en las relaciones", según la psicóloga, que añadió que "tiene rasgos esquizoides". Explicó que Vázquez, a la que también calificó como "arrogante, orgullosa, segura de sí misma y tozuda", tiende a "inhibir todo lo que socialmente no está bien visto y hace como si nunca hubiese ocurrido".

A su juicio, el crimen "concuerda con las características de violencia doméstica", ya que la forma de actuar de la acusada "es como la de los maltratadores", aunque apuntó que "no tiene ningún trastorno mental, porque tiene perfecta conciencia de lo que hace" y es "emocionalmente fría".

Si bé és cert que l'estudi psicològic fet per la psicòloga de la Guàrdia Civil pot ser bàsicament correcte, la interpretació que se'n féu durant el judici perjudicà l'acusada: una dona amb aquest perfil pot ser/ha de ser l'assassina de Rocío Wanninkhof. En aquest sentit, les conclusions de la psicòloga de la Guàrdia Civil recorden allò que expliquen el sociòleg Erving Goffman i el psiquiatre Paul Watzlawick: el passat de les persones es refà a partir del present, és a dir, la biografia de les persones es construeix prenent com a punt de partida el present. Ells ho apliquen als malalts mentals: les dades esparses de la seva vida s'analitzen sempre a partir de la seva situació clínica actual a la recerca d'una lògica que no té per què existir.

5. Els forenses.

EPC del 14 de setembre recull la hipótesis dels forenses:

La persona que va assassinar Rocío Wanninkhof va simular que la noia havia patit una agressió sexual per desviar les sospites dels investigadors, segons van testificar ahir a l'Audiència de Màlaga els forenses que van examinar els forenses. El propòsit de l'agressor hauria pogut ser aparentar que la víctima, una noia molt atractiva, havia estat assaltada per un delinqüent sexual.

El cadàver va ser trobat nu i amb les cames obertes en un descampat de Marbella on l'assassí, segons les tesis del fiscal, va traslladar el cadàver unes 36 hores després de cometre el crim.

És a dir, una altra vegada es parla de la simulació d'una violació, hipòtesi falsa si allò de què s'acusa a hores d'ara Tony King es basa en proves concloents.

EPC del mateix dia recull que l'agressió es pot correspondre amb un crim passional, fet que coincideix amb el mòbil que va establir la Guàrdia Civil:

A preguntes del fiscal, un expert va assegurar que una agressió incontrolada d'aquest calibre se sol correspondre en la majoria d'ocasions amb un crim passional. Precisament aquest és el mòbil que els investigadors atribueixen a l'única acusada, Dolores Vázquez, ressentida presumptament amb Rocío perquè s'oposava a la relació entre la imputada i Alicia Hornos, mare de la víctima.

EM del 14 de setembre també recull el que van dir els forenses a la sala:

Los forenses aseguran que hubo "tintes pasionales" en el apuñalamiento de Rocío

Los seis médicos forenses que realizaron las autopsias del cadáver de la joven Rocío Wanninkhof admitieron ayer durante sus exposiciones que, en el apuñalamiento de la joven de la Cala de Mijas (Málaga), de 18 años, hubo "tintes pasionales".
A preguntas del fiscal, Francisco Montijano, el forense César Martínez, adscrito al Juzgado de Instrucción 6 de Marbella, comunicó al tribunal este criterio de los profesionales. Martínez, también patólogo y psiquiatra, que participó en el levantamiento del cadáver cuando fue hallado en un paraje marbellí, declaró que el agresor padeció una "ofuscación y pérdida de control de impulsos, casi de enajenación mental, compatible con los crímenes pasionales", subrayó Martínez Burgos.

Si l'assassí és realment Tony King, la hipòtesi del crim passional queda en no res.

6. Conclusió.

Els textos recollits mostren que el jurat popular no fou l'únic que es va equivocar. Durant la vista oral, el fiscal, la Guàrdia Civil, la psicòloga de la Guàrdia Civil i els forenses es van equivocar a l'hora d'establir el mòbil i l'assassí.

Tanmateix, ningú no ha criticat el fiscal, ni la Guàrdia Civil, ni la psicológica de la Guàrdia Civil ,ni els forenses. Les crítiques només s'han adreçat al jurat popular.

Per acabar, cal assenyalar que el judici que va condemnar Dolores Vázquez posa en evidència com a mínim dues qüestions que cal considerar. La primera qüestió té a veure amb el fet que cal establir una distinció clara entre versemblança i veritat, en el sentit que la versemblança no implica la veritat. La hipòtesi del fiscal i de la Guàrdia Civil podia ser versemblant, creïble, però això no implica que fos certa. La segona qüestió té a veure amb la manca de fiabilitat dels indicis a l'hora de trencar la presumpció d'innocència. A hores d'ara, aquella afirmació clásica que és preferible que un assassí sigui al carrer que no pas un innocent a la presó ha desaparegut del discurs públic.