Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
17 de novembre de 2005
Novetats  
   
Dades sobre les audiències televisives del Mundial 2006, o com és d'útil una calculadora i comprovar les fonts
   
Contrastant
 

El Periódico de Catalunya del 10 de juny va publicar un destacat amb el titol "1.500 milions de teleespectadors". El títol fa referència al nombre de teleespectadors que van veure arreu del món el partit Alemanya-Polònia.

El text de la notícia és el següent:

Segons l'institut d'estudis Infront, uns 1.500 milions de teleespectadors van veure ahir el primer dels 64 partits del Mundial d'Alemanya, que van retansmetre 250 televisions de 200 països. Com era d'esperar, on aquest partit va ser més seguit va ser a Alemanya: una mitjana de 20.130.000 persones van veure el debut -i la victòria- de la seva selecció davant Costa Rica. La quota de pantalla mitjana, que va emetre en directe l'emissora pública ZDF, va ser del 75,7% És a dir, tres de cada quatre persones que eren a Alenanya davant del televisior sintonitzaven el partit. Una xifra espectacular, però en la línia del que es calcula que donarà de si el campionat: un total de 33.000 milions de teleespectadors d'audiència acumulada a tot el món.

Aquesta notícia, segons que es pot veure a La Vanguardia Digital del mateix dia, es construeix a partir d'una notícia de l'agència EFE:

Más de 20 millones de personas vieron el partido inaugural del Mundial en Alemania

Berlín.(EFE).- Más de 20 millones de telespectadores vieron el viernes en Alemania el primer partido del Mundial de fútbol entre la selección germana y Costa Rica, que terminó con una victoria de 4-2 para el equipo anfitrión.

La audiencia media del encuentro transmitido en directo por la cadena pública ZDF desde Múnich fue de 20,13 millones de personas, cifra que corresponde a una cuota de pantalla del 75,7 por ciento.

Según el instituto de estudios Infront, unos 1.500 millones de telespectadores vieron ayer el primero de los 64 partidos del Mundial, que se prolongará hasta el 9 de julio. En el segundo partido de la jornada del mundial, que se jugó anoche en la ciudad de Gelsenkirchen Ecuador batió a Polonia por 2-0.

Com es pot comprovar, la notícia que publica LVD prové de la corresponsalia d'EFE a Berlín. El periodista d'EPC, doncs, es basa en la notícia d'EFE per escriure el seu text i reprodueix tots els errors que hi apareixen.

A continuació volem remarcar qui va proporcionar la xifra de teleespectadors, si és possible que 1.500 milions d'espectadors veiessin el partit inaugural i si és possible que el Mundial 2006 el vegin 33.000 milions de telespectadors.

Començarem per esbrinar qui és Infront. Si busquem al web de la FIFA, sabrem qui és Infront. Amb data 12 de febrer de 2004 hi trobem el text següent:

Philips e Infront transmitirán por primera vez en formato DWIDE el mundial de fútbol "FIFA 2006" de Alemania

Philips, la FIFA e Infront Sports & Media AG, el socio televisivo exclusivo de la FIFA, han anunciado hoy que se han unido para retransmitir íntegramente el Mundial de Fútbol FIFA 2006 de Alemania en formato de televisión panorámico. Se trata del primer campeonato mundial que se retransmite en este formato.

[...]

"Infront está satisfecho de apoyar esta excitante iniciativa junto a Philips, para que la emisión del Mundial de Fútbol de la FIFA se mantenga a la vanguardia de la innovación y de la calidad, convirtiéndose en referente para futuros eventos internacionales", dice Oscar Frei, CEO y presidente de Infront Sports & Media.

Por su parte, Infront Sports & Media gestiona las ventas globales de todos los derechos de emisión de la FIFA 2006 en todo el mundo y es responsable de la emisión en el país anfitrión, de la que se hará cargo la filial Host Broadcast Services (HBS).

En el mateix web hi trobem que:

La venta global de los derechos de retransmisión de la Copa Mundial de la FIFA 2006 por todo el mundo está en manos de Infront. Esta empresa se encargará también de emitir la señal de televisión de la organización.

Per tant, queda clar que Infront no és un institut d'estudis demoscòpics o d'audiència televisiva, sinó que es tracta de l'empresa suïssa Infront Sport & Media AG, la qual té uns interessos evidents a l'hora de fornir les dades de teleespectadors perquè és l'empresa encarregada d'oferir el senyal a totes les televisions del món. Per tant, com que Infront té uns interessos empresarials clars, no es poden assumir les dades que ofereix sense analitzar-les. El periodista d'EPC comet l'error de no comprovar qui es Infront i es pensa que es tracta d'un "institut d'estudis" quan en realitat és una empresa íntimament relacionada amb el Mundial.

Infront ofereix tres dades: més de 20 milions de teleespectadors van veure el partit Alemanya-Polònia a Alemanya, 1.500 milions de telespectadors van veure el partit inaugural arreu del món i un total de 33.000 milions de teleespectadors veuran els partits del Mundial.

La primera dada entra dins d'un paràmetres assumibles. Com que, segons el cens de 2004, Alemanya tenia 82.500.000 d'habitants, això vol dir que un de cada quatre alemanys va veure el partit inaugural. La dada és creïble, encara que potser no sigui certa.

La segona dada és impossible. L'ONU i l'Institut Nacional d'Estudis Demogràfics francès van calcular que la població mundial a finals de 2005 era de 6.500 milions de persones. Això vol dir que si 1.500 milions van veure el partit inaugural, aleshores el 23,08% de la població mundial el va veure. És obvi que aquest percentatge tan elevat fa que la xifra oferta per Infront no sigui factible. Així, tenim dues dades que ens ajuden a veure que és impossible. En primer lloc, a Alemanya van veure el partit una mica més de 20 milions de teleespectadors. Això vol dir que el va veure el 24,24% de la població alemana. La xifra és molt alta, però el mateix periodista la presenta com un fet excepcional: "Com era d'esperar, on aquest partit va ser més seguit va ser a Alemanya", en tant que país organitzador de la competició. Tanmateix, cal fixar-se en el fet que només supera en 1,18% el percentatge de la població mundial que hauria d'haver vist el part arreu del món per aconseguir els 1.500 milions de teleespectadors. Aquesta dada és prou contundent com per arribar a la conclusió que la xifra d'Infront no és possible. A més a més, disposem d'una dada més propera. A l'Estat espanyol van veure el partit un total de 2.733.000 telespectadors (un 30,2% del share), 2.151.000 a Cuatro i 582.000 a La Sexta. Si calculem el percentatge respecte de la població de l'estat a 1 de gener de 2004 (42.400.000), aleshores van veure el partit el 6,46%. És a dir, l'audiència estatal es va situar 16,62 punts per sota del percentatge de la població mundial que suposadament el va veure. Aquestes dues dades permeten arribar a la conclusió que la xifra d'Infront no és certa.

La tercera dada que ofereix Infront és totalment inversemblant. És impossible que 33.000 milions de teleespectadors segueixen el Mundial (tot i que un teleespectador, òbviament, pugui veure diversos partits -o tots-). Aquesta dada representa cinc vegades la població mundial. Si fem la hipòtesi que hi ha gent que veu els 64 partits del Mundial, aleshores caldria que cada partit el veiés una mica més de 515 milions de televidents (prop d'un vuit per cent de la població mundial). Dit altrament, els partits del Mundial haurien de tenir una audiència mitjana de més de 515 milions de teleespectadors.

No volem acabar sense remarcar que la feina dels professionals del periodisme no és només llegir i copiar, sinó que cobren per pensar. En aquest sentit, la utilització d'una simple calculadora pot evitar que quedin en evidència i que reprodueixin dades sense cap sentit. Ës evident que els professionals del periodisme sovint queden enlluernats per les dades i per això prefereixen oferir-ne una que no pas no oferir-ne cap.