Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
8 de febrer de 2007
Novetats  
   
Interpretació periodística de la manifestació de Madrid del 13 de gener: els objectius i les consignes
   
Contrastant
  En aquest article intentarem identificar quines són les raons per les quals va ser convocada la manifestació. Ara bé, el que aquí ens interessa són les raons que els diferents diaris atribueixen a la manifestació, no les raons dels convocants, que són prou conegudes, ja que són les recollides en el lema oficial: "Per la vida, la pau i la llibertat, no al terrorisme". Els diaris que utilitzarem per fer el treball seran els bascos Diario Vasco, El Correo i Gara, els catalans Avui, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya i El Punt, i els espanyols ABC, La Razón, El País i El Mundo. A la segona part de l'article exposarem les interpretacions de la manifestació que van fer els diaris i veurem com per a alguns d'ells la manifestació va acabar sent una cosa diferent del que pretenia ser en un principi. Per determinar aquestes interpretacions pararem atenció als crits i a les pancartes que segons cada diari van ser presents a la marxa.

1. ELS OBJECTIUS DE LA MANIFESTACIÓ

1.1. DIARIO VASCO (DV) I EL CORREO (EC)

Com passa en algunes ocasions, el periodista escriu una notícia que es publica en els dos diaris del Grupo Vocento.

L'objectiu de la manifestació, segons aquests diaris, era reclamar unitat per derrotar el terrorisme:

Decenas de miles de personas reclaman en Madrid "unidad para derrotar" a ETA

Decenas de miles de personas se echaron a la calle ayer en Madrid para reclamar "unidad para derrotar al terrorismo" en la manifestación convocada por los sindicatos mayoritarios UGT y Comisiones Obreras y la Federación Nacional de Asociaciones de Ecuatorianos (Fenadee).

1.2. GARA (GA)

L'objectiu de la manifestació, segons aquest diari, era denunciar l'atemptat de Barajas:

En Madrid, decenas de miles de personas se movilizaron para denunciar el atentado de Barajas

El mensaje central exigió a ETA que "deje definitivamente la violencia" y fue leído por la ciudadana ecuatoriana Lucía Rosero y la escritora Almudena Grandes. En ese momento se lanzaron gritos de "ETA no".

1.3. AVUI (AV)

L'objectiu de la manifestació, segons l'Avui, era reclamar la pau:

Milers de ciutadans van recórrer ahir els carrers de Bilbao i de Madrid en dues manifestacions pacífiques i gairebé silencioses, que van tenir altres denominadors comuns: el suport a les dues víctimes equatorianes de l'atemptat de la T-4 i l'exigència a ETA perquè abandoni la violència.

Tant a Euskadi com a Madrid la ciutadania va procurar respondre a la crida dels seus organitzadors per reclamar la pau

1.4. LA VANGUARDIA (LV)

Segons aquest diari l'objectiu de la manifestació era rebutjar ETA i recordar els dos equatorians:

Unas 200.000 personas, según la Comunidad de Madrid, asistieron ayer a la manifestación en el centro de Madrid contra ETA y en recuerdo de los dos ecuatorianos que murieron el 30 de diciembre en la T4 de Barajas, Diego Armando Estacio y Carlos Alonso Palate.

Unas 210.000 personas, según la Comunidad de Madrid - 174.824 según la estimación de la Delegación del Gobierno en Madrid-, se concentraron ayer en el centro de Madrid para manifestarse contra ETA.

1.5. EL PUNT (PT)

L'objectiu de la manifestació, segons aquest diari, era reclamar la pau:

Desenes de milers de persones van participar ahir en les manifestacions per la pau celebrades a Madrid i Bilbao, dues setmanes després de l'atemptat d'ETA a Barajas.

La manifestació de Madrid, convocada per la Federació d'Associacions d'Equatorians a l'Estat espanyol i els sindicats CCOO i UGT, va acabar amb la lectura d'un manifest en què es va demanar la unitat dels partits en matèria antiterrorista [...]

1.6. EL PERIÓDICO DE CATALUNYA (EPC)

L'objectiu de la manifestació, segons aquest diari, era rebutjar ETA i protestar contra el terrorisme:

Clamor total contra ETA sin el PP
Madrid saca a la calle más de 200.000 ciudadanos que exigen el final del terrorismo

Éxito de las protestas contra el terrorismo pese al boicot del PP
Madrid y Bilbao se vuelcan con los ecuatorianos para exigir a ETA el fin de la violencia

[...] cientos de miles de personas inundaron las calles contra el terrorismo.

Madrid y Bilbao piden unidad y reclaman el valor de la palabra

Madrid y Bilbao clamaron por recuperar la unidad de los demócratas frente a ETA y reclamaron el valor de la palabra como instrumento para lograr el fin del terrorismo.

Madrid se vuelca por la paz junto a miles de ecuatorianos

Miles de madrileños, ecuatorianos y ciudadanos de otras nacionalidades salieron ayer a la calle para exigir a ETA, al unísono, sin distinciones de étnia o color, que abandone la violencia y claman por la paz.

1.7. ABC

L'objectiu de la manifestació, segons aquest diari, era protestar contra el terrorisme:

Doscientas mil personas respaldan en Madrid el "proceso de paz" de Zapatero

La manifestación convocada ayer en Madrid para protestar contra el terrorismo acabó convertida en una concentración a favor del "proceso de paz" y contra el Partido Popular y la AVT que decidieron no acudir. Todo ello, a pesar de los esfuerzos de los secretarios generales de los sindicatos convocantes: José María Fidalgo (CC.OO.), que se mostraba convencido de que "contra ETA, no tiene que haber diferencias", y de Cándido Méndez (UGT), que insistía en la importancia de lo que nos une a todos, y no en lo que nos divide.

1.8. LA RAZÓN (LR)

L'objectiu de la manifestació, segons aquest diari, era defensar els valors de la pau, la vida, la llibertat, i rebutjar el terrorisme:

La manifestación por la Paz discurrió entre críticas al PP y elogios al diálogo con ETA

Los concentrados exigieron que la banda "abandone definitivamente la violencia" ? Pancartas contra la AVT y ataques a medios de comunicación

Miles de personas -174.000 según la Delegación de Gobierno y 210.000 según la Comunidad de Madrid- abarrotaron ayer el centro de la capital para manifestarse "por la paz, la vida, la libertad y contra el terrorismo", el lema elegido finalmente por los organizadores de la marcha -UGT, CC OO y la Federación Nacional de Asociaciones de Ecuatorianos en España (Fenadee)- para mostrar su repulsa ante ETA y su solidaridad con Diego Armando Estacio y Carlos Alonso Palate, las dos víctimas mortales que se ha cobrado la sangrienta ruptura del "alto el fuego" de la banda.

Además, la concentración sirvió para respaldar el proceso de diálogo con ETA impulsado por el Gobierno de Zapatero.

1.9. EL PAÍS (EP)

L'objectiu de la manifestació, segons aquest diari, era repudiar el terrorisme, exigir el final d'ETA i condemnar l'assassinat dels dos ciutadans equatorians:

Más de 170.000 personas reclaman en Madrid la unidad política para acabar con el terrorismo

Unas 250.000 personas se manifestaron ayer en Madrid y Bilbao para exigir el fin de ETA y condenar el asesinato de dos ciudadanos ecuatorianos en el devastador atentado contra un aparcamiento de la T-4 del aeropuerto de Barajas.

La marcha de Madrid fue una llamada a la unidad

Un solo lema, largamente elaborado, sirvió para reunir ayer en las calles de Madrid a cerca 171.000 personas -según cálculos de EL PAÍS, frente a 175.000 que contó la Delegación del Gobierno- para repudiar el terrorismo de ETA y condenar el atentado en Barajas, en el que el pasado día 30 fallecieron los ciudadanos ecuatorianos Carlos Alonso Palate y Diego Armando Estacio. Pero fue una sola palabra, la palabra unidad, la que más se repitió tanto durante la marcha como en la lectura del manifiesto que dio fin a la protesta. La manifestación bajo el lema "Por la paz, por la vida, por la libertad y contra el terrorismo", convocada por los sindicatos CC OO y UGT y por la Federación Nacional de Asociaciones de Ecuatorianos en España, congregó a la plana mayor del PSOE y otros partidos, a representantes del Gobierno, del mundo de la cultura y las artes, a víctimas del terrorismo, así como a miles de ecuatorianos.

1.10. EL MUNDO (EM)

L'objectiu de la manifestació, segons aquest diari, era reclamar la pau i rebutjar ETA:

La izquierda moviliza una gran multitud por la paz y contra ETA

Decenas de miles asisten a la marcha que concluyó con llamamientos 'a la unidad de los demócratas' sin apoyos explícitos al Gobierno ni críticas al PP. Ecuatorianos de toda España acudieron a Madrid

La protesta no se convirtió en un acto contra el PP sino que fue el grito de indignación ciudadana contra ETA.

1.11. Llista d'objectius segons els diaris

1. Reclamar unitat per derrotar el terrorisme
2. Denunciar l'atemptat de Barajas
3. Condemnar l'assassinat dels dos ciutadans equatorians
4. Donar suport/recordar les víctimes (els equatorians)
5. Exigir el final d'ETA
6. Rebutjar ETA
7. Reclamar la pau
8. Rebutjar el terrorisme
9. Defensar la vida
10. Defensar la llibertat

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
DV-EC
x
GA
x
AV
x
LV
x
x
PT
x
EPC
x
x
EP
x
x
x
ABC
x
LR
x
x
x
x
EM
x
x

El lema oficial de la manifestació, "Per la vida, la pau i la llibertat, no al terrorisme", estableix quatre objectius, els 7, 8, 9 i 10 del quadre. Els diaris en fan aparèixer sis més, els 1, 2, 3, 4, 5 i 6. Els objectius del lema giren al voltant d'uns arguments molt abstractes. Els diaris el que fan és traduir aquests objectius abstractes en uns altres de més concrets. Així, els objectius 3 i 4 dels diaris es poden vincular al 9, el 5 es pot vincular al 7, el 2 es pot vincular al 7 i al 9, el 6, i fins i tot l'1, es poden vincular al 8. Un dels objectius oficials, el de la defensa de la llibertat, tan sols és assumit per un diari, LR. Hem de recordar que aquest objectiu va ser inclòs pels organitzadors en el lema oficial a última hora per tal d'acontentar el PP i mirar d'aconseguir que s'afegís a l'acte.

2. LES CONSIGNES: CRITS I PANCARTES A LA MANIFESTACIÓ

En primer lloc, reproduïm les parts de les notícies que expliquen quines van ser les consignes que van ser presents a la manifestació, tant en els crits dels participants com a les pancartes que duien.


2.1. DIARIO VASCO-EL CORREO

La manifestación discurrió con lentitud entre la madrileña Plaza de Colón y la Puerta de Alcalá. Avanzó en silencio la mayor parte del recorrido, hasta que, después de que la cabecera hubiera superado la Plaza de Cibeles, el ambiente se calentó y los congregados comenzaron a corear consignas que pivotaron sobre dos ejes: el primero y fundamental, el rechazo al terrorismo de ETA, y el segundo, los reproches al PP y a su líder, Mariano Rajoy, por no haber querido sumarse al acto.

"ETA no" y "Unidad" fueron las frases más repetidas por los asistentes, junto a las ya tradicionales "Vascos sí, ETA no" y "ETA, escucha, así es como se lucha". Miles de asistentes portaron, además, carteles con leyendas como 'Por la paz, contra el terrorismo', 'Contra ETA ni un paso atrás' y 'Todos somos víctimas'.

"¿Dónde estáis?"

No hubo apenas en la marcha símbolos políticos, aunque la ausencia oficial del PP suscitó muchas protestas en algunos tramos al grito de "¿Dónde estáis?" dirigidas sobre todo contra su presidente, Mariano Rajoy, y contra el alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, quien en movilizaciones similares se había sumado como primer edil de la capital. Los manifestantes les dedicaron frases como "Rajoy, embustero, la paz es lo primero", "No está aquí el alcalde de Madrid" y "Ahora han matado y no habéis convocado". Tampoco pasó desapercibida a los presentes la ausencia de los obispos, a quienes chillaron "no hemos visto a ningún obispo" y "no se ven los obispos del PP".

A lo largo del recorrido se oyeron también consignas de apoyo al presidente del Gobierno, como "Hay más gente con el presidente" y carteles de 'Zapatero, hombre de paz' y 'Contra el terror, con Zapatero'. No faltaron quienes equipararon la ausencia del PP en esta marcha y en la celebrada en Bilbao con la de Batasuna. Hubo, además, comparaciones irónicas entre esta manifestación y las promovidas por los populares: "Hemos venido, no nos han traído", gritaron muchos asistentes.

2.2. GARA

El mensaje central exigió a ETA que "deje definitivamente la violencia" y fue leído por la ciudadana ecuatoriana Lucía Rosero y la escritora Almudena Grandes. En ese momento se lanzaron gritos de "ETA no".

El apoyo al presidente del Gobierno español de muchos de los manifestantes fue patente en el recorrido, a través de gritos como "Hay más gente con el presidente".

2.3. AVUI

Els manifestants van cridar majoritàriament contra ETA i a favor de la unitat, però també van posar en evidència l'absència del PP.

En el recorregut els manifestants van corejar moltes consignes a favor de la pau i molt poques a favor de seguir el diàleg amb ETA.

Tot i així, van ser molts els ciutadans que van cridar: "On és el nostre alcalde? [el popular Alberto Ruiz-Gallardón] On són avui els bisbes?". També Zapatero es va veure recolzat: "President, no estàs sol".

2.4. LA VANGUARDIA

Los organizadores diseñaron una marcha blanca y políticamente aséptica. Los miles de letreros blancos distribuidos, elaborados antes de que se optara por cambiar el eslogan, repetían el lema original de la convocatoria: "Por la paz, contra el terrorismo". Sin embargo, las pancartas y los coros espontáneos fueron más explícitos. Así, el primer reclamo que se encontró la cabecera de la manifestación, ya en Cibeles, era contundente: "ETA prefiere al PP". Otros letreros allí desentonaban con su color el blanco de la organización. Uno decía: "PP traidores, AVT falsos. ¿Dónde estáis?". Entonces arrancaron pareados como éstos: "Dónde está, no se ve, la bandera del PP"; "No se ve, no está aquí, el alcalde de Madrid"; "¿En un día como éste, dónde está Espe?"; "A los obispos, no los hemos visto". Pero quizá los dos más coreados fueron éstos: "El alcalde, ¿dónde está?" y "Zapatero, no estás solo".

2.5. El PUNT

"Pau" era el terme més repetit en els cartells dels manifestants de Madrid
Un dels crits corejats va ser: "Alcalde, on ets?", a més de "Hi ha més gent amb el president" i "ETA escolta, així és com es lluita". Hores abans, treballadors del servei de neteja de l'Ajuntament havien denunciat que els havien ordenat "netejar" els carrers de cartells de la marxa.

2.6. El PERIÓDICO DE CATALUNYA

Las consignas. El tono de la marcha fue diametralmente opuesto a las de la AVT, ya que apenas hubo consignas políticas y la inmensa mayoría de pancartas, que formaban una marea blanca, solo recogían el lema inicial: "Por la paz y contra el terrorismo". Tambien hubo algunos letreros que criticaban tanto al Gobierno como a la oposición: "¿Dónde están? ZP y Rajoy" decía uno, y otro pedía a los políticos: "No hagan bandos con nuestro dolor". Así, las consignas a favor del presidente o criticando al PP, sobre todo la ausencia del alcalde, Alberto Ruiz-Gallardón, fueron minoritarias.

2.7. ABC

En gran parte del recorrido fueron más numerosos los gritos y las pancartas contra el PP, el alcalde de Madrid, los obispos y la Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT), que contra la banda terrorista que el 30 de diciembre perpetró en Barajas el atentado mortal contra el que se protestaba.
Así, se coreaban gritos como "A los obispos no les hemos visto" y "No se ve, no está aquí, el alcalde de Madrid" y se exhibían pancartas en las que se podía leer: "ETA prefiere al PP" o "PP, traidores; AVT, falsos ¿Dónde estáis?", "Alcaraz terrorista", "PP sin ETA no es nada", "No a ETA, No al PP", "Se busca en esta manifestación a Rouco Varela, se gratificará con la paz" o "Las ausencias ayudan a ETA". El sindicato de Estudiantes fue así de contundente: "ETA, tus atentados contra los trabajadores sólo benefician a la derecha".

Sólo los grupos de inmigrantes, sobre todo de ecuatorianos, mantenían desde el inicio de la marcha el espíritu de la convocatoria: "Por la paz y contra el terrorismo", porque la palabra libertad -reclamada por el PP- sólo salía en unas pocas pancartas. Sin que nadie les secundara en muchas ocasiones, los compatriotas de los dos jóvenes asesinados por ETA coreaban gritos como "No más muertos", "Diego, Carlos, no os olvidamos", "Se vive, se siente, Ecuador está presente", "Ecuador y España luchan por la paz".
Y tampoco faltaron los apoyos expresos al Gobierno de Zapatero y a su "proceso": "ZPaz. Sí en mi nombre", "Ánimo, Bambi, por la paz", "Zapatero, no estás solo". Los elogios se leían y también se escuchaban: "Si veo a Zapatero, le echo un ¡viva!".

2.8. LA RAZÓN

Al final no hubo sorpresas y ningún representante del PP ni de la Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT) acudió a la concentración que arrancó entre constantes alusiones a la paz y terminó con consignas y gritos contra con el partido que dirige Mariano Rajoy y contra medios de comunicación.

Con un simple vistazo era fácil encontrar las diferencias entre esta marcha y las últimas convocadas en el mismo lugar por la AVT. Los que iban llegando sólo tenían que pasarse por los laterales de la Castellana para recoger uno de los miles de pequeños carteles que rezaban sobre fondo blanco "Por la paz, contra el terrorismo" -el lema original de la convocatoria-, cortesía de los organizadores.

Entre las pancartas que recordaban que la paz "es tarea de todos" o criticaban la actuación de la clase política en general -"Políticos, así no"- empezaban a verse algunas de apoyo explícito al presidente del Gobierno -"ZPaz, sí en mi nombre", "Presidente Zapatero, estamos contigo", "Por las víctimas, contra el terror, con Zapatero" y otras que ponían la diana en el partido que lidera Mariano Rajoy, como "PP, traidores", "ETA prefiere al PP" o "Libertad si, PP no". Tampoco se salvó de las iras de los concentrados el presidente de la AVT, Francisco Alcaraz, al que un cartel acusaba de "vivir de las víctimas del terrorismo" y de estar "en la nómina del PP".

Con muchas dificultades, y entre gritos de "A los obispos, no les hemos visto" o "Nuestro alcalde, ¿donde está?" -en alusión a Ruiz-Gallardón-, consiguieron llegar al escenario instalado junto al monumento. Allí, la escritora Almudena Grandes y la ecuatoriana Lucía Rosero leyeron un manifiesto que evitó citar al PP y exigió a la banda
terrorista que "abandone definitivamente la violencia". Los que aguantaron hasta el final corearon la lectura con gritos de "ETA no".

2.9. EL PAÍS

La protesta, en la que fue notable la ausencia de cualquier cara conocida de la Asociación de Víctimas del Terrorismo y del Partido Popular (sí estuvo presente el constitucionalista Miguel Herrero de Miñón) careció de pancartas de apoyo al Gobierno o de críticas a la oposición o a la AVT, a la que se intentó atraer a la manifestación hasta última hora.

Los manifestantes corearon en todo momento gritos en contra de ETA y por el fin del terrorismo, pero también gritaron consignas en las que recordaban la ausencia de los obispos y los dirigentes del PP y, muy especialmente, del alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón. Los organizadores repartieron miles de pancartas individuales en las que sólo se leía la palabra paz. A su alrededor, centenares de banderas ecuatorianas.

2.10 EL MUNDO

En la marcha no hubo palabras malsonantes ni críticas directas a los populares, aunque su ausencia y, especialmente la del alcalde de la ciudad, Alberto Ruiz-Gallardón, protagonizó algunos de los escasos lemas coreados por la multitud.

"El alcalde, ¿dónde está?" repetía insistentemente el público venido desde todas partes de España. Los manifestantes también echaron un cable al presidente del Gobierno, que tampoco acudió a la manifestación, y, de cuando en cuando, le coreaban: "Zapatero, no estás solo".

Eran muchos los que, como Irene, se quejaban de la ausencia del PP, que decidió no acudir a pesar de que a última hora se incluyó la palabra libertad en el lema como ellos solicitaban. "Gallardón se ha ido al cine y la que no llega a fin de mes tampoco ha venido", ironizaba una señora.

Algunos carteles aislados apuntaban directamente a los populares -"No estamos todos faltan los traidores" o "ETA prefiere al PP"- , aunque la inmensa mayoría enarbolaba pancartas blancas con el lema "Por la paz y contra el terrorismo" junto a la paloma de Picasso.

1. Consignes contra ETA

  DV-EC GA AV LV PT EPC ABC LR EP EM
ETA no
X
X
Unidad / Todos unidos contra ETA
X
X
Vascos sí, ETA no
X
ETA, escucha, así es como se lucha
X
X
Por la paz, contra el terrorismo
X
X
X
X
X
Contra ETA ni un paso atrás
X
Todos somos víctimas
X
ETA prefiere al PP
X
X
X
X
ETA, tus atentados contra trabajadores sólo benefician a la derecha
X
ETA, asesina
X

2. Consignes contra els absents (PP, els bisbes i l'AVT)

DV-CE GA AV LV PT EPC ABC LR EP EM
¿Dónde estáis?
X
Rajoy, embustero, la paz es lo primero
X
No está aquí el alcalde de Madrid / ¿Dónde está nuestro alcalde? / ¿El alcalde, dónde está?
X
X
X
X
X
X
X
Ahora han matado y no habéis convocado
X
No hemos visto a ningún obispo / A los obispos no los hemos visto
X
X
No se ven los obispos del PP / ¿Dónde están los obispos del PP?
X
X
X
X
Se busca en esta manifestación a Rouco Varela. Se gratificará con la paz
X
PP traidores, AVT falsos. ¿Dónde estáis? / PP traidores
X
X
X
Alcaraz, terrorista
X
X
No estamos todos, faltan los traidores
X
¿Dónde está, no se ve, la bandera del PP?
X
En un día como éste, ¿dónde está la Espe?
X
PP sin ETA no es nada
X
No a ETA, no al PP
X
Ausencias ayudan a ETA
X
Libertad sí, PP no
X

3. Consignes de suport a Zapatero

DV-CE GA AV LV PT EPC ABC LR EP EM
Hay más gente con el presidente / Presidente, no estás solo / Presidente, estamos contigo
X
X
X
X
X
X
X
Zapatero, hombre de paz
X
Contra el terror, con Zapatero / Por las víctimas, contra el terror, con Zapatero
X
X
ZPaz, sí en mi nombre
X
X
Ánimo, Bambi, por la paz
X

4. Consignes contra l'actuació dels partits polítics sense distincions

DV-CE GA AV LV PT EPC ABC LR EP EM
¿Dónde están ZP y Rajoy?          
X
   
No hagan banderas con nuestro dolor          
X
   
Políticos, así no          
X
   

5. Altres

DV-CE GA AV LV PT EPC ABC LR EP EM
Hemos venido, no nos han traído
X
         
Paz
X
         

Segons la premsa catalana, basca i espanyola, a la manifestació de Madrid del dia 13 de gener es van poder sentir o llegir 36 eslògans diferents. D'aquests 36 eslògans, 16 són de crítica als absents, és a dir, el PP, els bisbes espanyols i l'AVT, 9 són contra el terrorisme en general i contra ETA en particular, 5 són de suport al president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, i 4 són de crítica a la classe política sense fer distincions de partit, bàsicament per la seva falta d'unitat en la lluita contra ETA i per la utilització política del tema.

Aquestes dades no ens permeten assegurar res, ja que podria ser que uns eslògans fossin molt més repetits que uns altres, però sí que ens fan pensar que els crits i les pancartes de crítica al PP, als bisbes i a l'AVT van tenir un protagonisme a la manifestació molt més gran del que volen reconèixer els diaris EPC, EP i EM. Aquests tres diaris no esmenten crits o pancartes contra el PP i de suport al govern espanyol i al seu president.

Les consignes que més diaris diuen que van ser presents a la manifestació són les següents:

"No está aquí el alcalde de Madrid" i variants 7 diaris
"Hay más gente, con el presidente" i variants 7 diaris
"No se ven los obispos del PP" i variants 6 diaris
"Por la paz, contra el terrorismo" 5 diaris
"ETA prefiere al PP" 4 diaris

Aquestes dades ens permeten formular la hipòtesi que aquestes van ser les consignes més presents a les pancartes i els crits de la manifestació. Un diari pot esmentar un eslògan i ignorar-ne un altre per raons diferents a la seva major o menor presència a la manifestació, per exemple, per afinitat de la consigna amb la línia editorial del diari. Ara bé, quan són el 60 o el 70% els diaris que destaquen un mateix eslògan, és molt probable que el motiu sigui que l'eslògan es repetia molt a la manifestació.

EPC i EP tan sols citen eslògans dels àmbits 1 i 4. Els seus lectors, per tant, es fan la idea que va ser una manifestació de caire pacifista, contra ETA i a favor de la unitat de la classe política, i que les crítiques que hi va haver van ser a la classe política en general i no a un partit en concret. Aquests dos diaris volen fer creure al lector que va ser una manifestació no política per poder denunciar, així, l'absència del PP per raons de política partidista.

3. LES CONSIGNES: ELS DIARIS INTERPRETEN LA MANIFESTACIÓ

3.1. DIARIO VASCO / EL CORREO

Les consignes de la manifestació giren al voltant de dos eixos: el primer i fonamental és el rebuig al terrorisme d'ETA, el segon són els retrets al PP per no haver-se afegit a l'acte. També hi va haver crits de suport al president del govern espanyol

3.2. GARA

El missatge central de la manifestació és que ETA deixi definitivament la violència. També hi va haver mostres de suport al president del govern espanyol per part dels manifestants.

3.3. AVUI

Els manifestants van cridar majoritàriament contra ETA i a favor de la unitat dels partits polítics en la lluita antiterrorista. Els manifestants també van posar en evidència l'absència del PP i van donar suport al president espanyol.

Segons aquest diari hi va haver moltes consignes a favor de la pau i molt poques a favor de seguir el diàleg amb ETA.

3.4. LA VANGUARDIA

Aquest diari destaca que els convocants van posar l'èmfasi en el lema oficial "Por la paz, contra el terrorismo". A les pancartes i els cors espontanis, però, hi va aparèixer la crítica al PP i, sobretot, el suport a Zapatero, el president del govern espanyol.

3.5. EL PUNT

Segons El Punt el terme més repetit a les pancartes va ser "Pau". Pel que fa als crits, parla d'eslògans de suport a Zapatero, de crítica a l'absència de l'alcalde de Madrid i de crides a ETA perquè abandoni les armes, sense explicar si uns predominaven sobre els altres.

3.6. EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Aquest diari afirma que el to de la marxa va ser diametralment oposat a les de l'AVT, atès que no hi va haver pràcticament cap consigna política i la immensa majoria de pancartes recollien el lema central de la manifestació. També es van deixar sentir crítiques tant al govern espanyol com a l'oposició i de manera minoritària, consignes a favor del president espanyol i crítiques al PP.

3.7. ABC

Segons l'ABC, en gran part del recorregut hi va haver més crits i pancartes contra el PP, l'alcalde de Madrid, els bisbes i l'AVT, que no pas contra ETA. Tan sols els immigrants, afirma aquest diari, mantenien l'esperit de la convocatòria. Els equatorians cridaven consignes de record de les víctimes que els altres manifestants no secundaven. A més de les crítiques als absents a la manifestació, també hi va haver mostres de suport al govern de Zapatero.

3.8. LA RAZÓN

Segons aquest diari, la marxa va començar amb constants al·lusions a la pau, però va acabar amb crits i consignes contra el PP i contra mitjans de comunicació. Així, entre les pancartes i crits a favor de la unitat i les crítiques genèriques a la classe política van anar guanyant importància les mostres de suport explícit al president del govern espanyol. Això va fer difícil la lectura del manifest, de caràcter més apolític i unitari. En aquest moment van tornar a aparèixer els crits contra ETA, però molts ja havien marxat.

3.9. EL PAÍS

EP afirma que no hi va haver pancartes de suport al Govern espanyol ni pancartes de crítica al PP i a l'AVT. La majoria de pancartes recollien el lema oficial, que segons EP era "Pau". Pel que fa als crits, EP diu que en tot moment n'hi va haver contra ETA i per la fi de la violència, però reconeix que també n'hi va haver que criticaven l'absència dels bisbes i dels dirigents del PP, especialment la de l'alcalde de Madrid.

3.10. EL MUNDO

EM explica que a la manifestació no hi va haver paraules malsonants ni crítiques directes al PP. El que es va criticar, segons aquest diari, va ser la seva absència, especialment la de l'alcalde Ruiz-Gallardón. Segons EM no es va cridar gaire. Els crits més repetits van ser els que denunciaven l'absència de l'alcalde. Els crits de suport a Zapatero van aparèixer, segons EM, de tant en tant. Pel que fa a les pancartes EM diu que hi havia cartells aïllats contra els populars però que la immensa majoria eren reproduïen el lema oficial: "Por la paz, contra el terrorismo".

4. Conclusions

L'anàlisi dels articles apareguts a la premsa ens permet classificar els diaris en tres grans grups, segons la interpretació que fan de la manifestació:

1. Un grup de diaris, format pels tres bascos, DV, EC i Gara, i per tres dels quatre catalans, Avui, El Punt i LV, interpreten la manifestació en tres claus: rebuig a ETA, crítiques al PP, l'AVT i els bisbes, i suport al president espanyol Zapatero

2. Un grup de diaris format per EPC, EP i EM, posen l'èmfasi en el caràcter no partidista de la manifestació, per tal de criticar l'absència del PP i l'AVT. Atesa aquesta presentació no partidista de la manifestació, aquests diaris parlen poc dels crits, amb consignes contra el PP, l'AVT i els bisbes, i molt de les pancartes, amb els lemes unitaris de l'organització.

3. L'ABC i LR destaquen el caràcter partidista de la manifestació en contra del PP i a favor del president espanyol Zapatero. D'aquesta manera aquests diaris volen justificar l'absència a l'acte del PP i de l'AVT. Per això, la interpretació que fan de la marxa és que una cosa va ser el plantejament inicial dels convocants, reflectit en les pancartes, i una altra va ser el to que va prendre l'acte en els crits dels manifestants.