Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
22 de gener de 2006
Novetats  
   
Les crítiques d'El Periódico de Catalunya a CiU per la manera de negociar l'Estatut
   
Contrastant
 

El 20 de gener de 2006, El Periódico de Catalunya va publicar un nou editorial sobre l'Estatut en què expressava la seva inquietud davant l'actitud de CiU i del PSOE, que podia fer impossible el nou text estatutari, fet que finalment no ha succeït arran del pacte assolit pel PSOE i CIu la nit del 21 de gener.

Tot seguit reproduïm l'editorial, que duia per títol Estatut: situació delicada:

L'objectiu de tancar la negociació de l'Estatut abans d'aquest cap de setmana no es complirà. A més a més, el desenllaç està en l'aire. Tot i que entre el PSOE i el tripartit hi ha moltes probabilitats de pactar el finançament, el rebuig radical de CDC ho frena tot. És impossible deduir si som davant d'una mera exhibició publicitària de força o davant de l'avís que no hi haurà acord. O si es tracta d'intentar aconseguir una altra reunió Zapatero-Mas que elevi la imatge del líder de CDC i el presenti com el principal artífex de l'Estatut després que va ser el seu partit el que va negociar i va glorificar el sistema de finançament autonòmic que ara tots repudien.

De totes maneres, al davant tampoc hi ha tebiesa. El PSOE anuncia una última oferta. Amb això reflecteix que assumeix la possibilitat que no hi hagi Estatut. És segur que els socialistes espanyols saben que, davant l'hostilitat atiada pel PP i els dubtes d'alguns dels seus coreligionaris, el desacord final podria ser-los electoralment positiu. CiU hauria de tenir-ho present. Amb la tensió que envolta aquesta reforma estatutària, les seves maniobres tàctiques poden acabar girant-se contra la possibilitat que Catalunya es beneficiï de les substancials millores que ja s'han pactat.

La conclusió era la següent: "Tant PSOE com CiU estan esgotant un forcejament i el seu pols final pot fer impossible l'Estatut".

L'objectiu bàsic de l'editorial és criticar durament la manera de negociar de CiU. A continuació n'analitzarem les crítiques. Primerament, però, volem comentar l'oració inicial: "L'objectiu de tancar la negociació de l'Estatut abans d'aquest cap de setmana no es complirà." En no assenyalar qui tenia com a objectiu tancar la negociació abans d'aquest cap de setmana, el lector/la lectora que llegeix l'editorial pot deduir que es tracta d'un objectiu compartit per tots els partits polítics o per la majoria. La realitat, però, és una altra: l'únic partit que tenia com a objectiu acabar la negociació abans d'aquest cap de setmana era el PSOE perquè el dissabte 21 de gener aquest partit havia convocat el Comitè Federal.

Tornant a les crítiques a CiU, en trobem tres. En primer lloc, EPC escriu que "El rebuig radical de CDC ho frena tot". Aquí cal remarcar dues paraules: rebuig i radical. No es presenten les propostes que defensa CiU com a elements positius o neutres, sinó com a negatius. A més, afegir l'adjectiu radical al nom rebuig desqualifica totalment les propostes convergents. De fet, quan algú rep el qualificatiu de radical, aleshores perd tota legitimitat. En sentit contrari, l'actitud del PSOE a l'hora de presentar la seva darrera oferta és qualificada de gens tèbia ("De totes maneres, al davant [el PSOE] tampoc hi ha tebiesa"). Així doncs, el PSOE no té una actitud radical, sinó poc tèbia.

En segon lloc, hi ha un fragment que defineix perfectament l'opinió d'EPC:

O si es tracta d'intentar aconseguir una altra reunió Zapatero-Mas que elevi la imatge del líder de CDC i el presenti com el principal artífex de l'Estatut després que va ser el seu partit el que va negociar i va glorificar el sistema de finançament autonòmic que ara tots repudien.

Cal remarcar tres paraules d'aquestes oració: glorificar, ara i repudien. Abans de res, cal assenyalar que el sistema de finançament inclòs dins la proposta d'Estatut aprovada pel Parlament de Catalunya obtingué 120 dels 135 diputats, que representava, segons EPC de l'1 d'octubre de 2005, "una unitat política notable". Se suposa que en votar l'Estatut tots els partits el defensaven el sistema de finançament proposat.

Tornant a la citació, EPC utilitza el verb glorificar per criticar el que CiU va presentar com un dels seus èxits polítics: haver aconseguit que gran part de la seva proposta econòmica tirés endavant.

També cal remarcar l'ús de l'adverbi temporal ara, que marca un abans i un després: en un primer moment tothom va defensar el sistema de finançament i posteriorment CiU es queda sola defensant-lo.

Per acabar, el verb repudien és molt contundent. EPC hauria pogut utilitzar, per exemple, rebutjar. Entre els dos verbs hi ha una diferència fonamental: tot i que diccionari en mà són sinònims, discursivament no funcionen igual. Així, repudiar té unes connotacions negatives que no té rebutjar.

I, en tercer lloc, EPC critica que "les seves maniobres tàctiques [de CiU]" poden fer que Catalunya no tingui l'Estatut. El sintagma maniobres tàctiques evidencia una crítica d'EPC a la manera de negociar de CiU i mostra ben fefaentment que no li agrada.

Abans d'acabar aquest article volem comentar l'última idea de l'editorial que afecta el canvi de posició d'EPC respecte el que simbolitzava l'Estatut l'endemà de l'aprovació i el que és ara, el dia 20 de gener:

[...] girant-se contra la possibilitat que Catalunya es beneficiï de les substancials millores que ja s'han pactat.

Abans de res, cal recordar què deia EPC l'1 d'octubre de 2005:

Tècnicament és una proposició de llei dirigida a les Corts, però el seu contingut va més enllà: demana que iniciem uns canvis democràtics en les relacions interiors entre els espanyols. Ofereix una nova fórmula d'autogovern i finançament per a Catalunya.

Que [Catalunya] reclama treure-li totes les possibilitats a la Constitució per establir una estructura federal més d'acord amb la realitat plural que els discursos essencialistes.

Aquesta visió de l'Estatut com a canvi de model d'Estat ha acabat en "la possibilitat que Catalunya es beneficiï de les substancials millores". D'aquesta manera, la proposta d'estat federal s'ha reconvertit en un reformulació de l'estat autònòmic que ha permès obtenir "substancials millores".

NOTA:

Tot just quan anàvem a penjar l'article hem llegit que Zapatero i Mas ha<vien arriben a un pacte sobre l'Estatut.