Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
5 de febrer de 2007
 
   
El País Basc i els Països Catalans a la secció de viatges de les llibreries i a les guies turístiques
Contrastant
 

 

  1. Les seccions de la llibreria Altaïr

1.1. Països Catalans (Catalunya Nord, Principat, Franja de Ponent, Illes Balears i País Valencià)

A la llibreria Altaïr de Barcelona, una de les millors d'Europa en llibres de viatges i de muntanya, les obres estan classificades per continents i per estats. Les úniques seccions que no corresponen a estats són les que fan referencia al Tíbet i a Catalunya. Ara bé, el tractament que rep el Tíbet no és igual que el que rep Catalunya. El Tíbet rep tractament d'estat, Catalunya no. El primer criteri classificador és el continent. A la zona de cada continent hi ha un cartell que diu el nom del continent, és a dir, de la secció, i el nom de les subseccions, que es corresponen amb estats. Al cartell de l'Àsia, el Tíbet és en aquesta llista de subseccions al costat dels estats. Al cartell d'Europa, en canvi, no hi ha Catalunya ni els Països Catalans. La lectura és clara: el Tíbet té secció pròpia perquè el responsable d'Altaïr el considera una nació sense estat i, sobretot, li reconeix el dret a tenir-ne. Catalunya té secció pròpia perquè és la part del món on viu el responsable de la llibreria, no pas perquè faci una reivindicació de sobirania, com en el cas del Tibet.

Pel que fa a la resta de territoris catalans, els llibres sobre el País Valencià i les Illes Balears són a la secció d'Espanya, mentre que els llibres sobre Catalunya Nord són a la secció de França. A la secció Espanya, les subseccions es corresponen amb les comunitats autònomes, mentre que a França es corresponen amb les regions administratives. Per aquesta raó, el País Valencià i les Illes Balears existeixen a la llibreria Altaïr com a subsecció d'Espanya, mentre que Catalunya Nord no existeix, ja que no és una regió de França sinó un departament.

1.2. País Basc (Lapurdi, Baixa Navarra, Zuberoa, Guipúscoa, Biscaia, Àlaba i Navarra)

Els llibres sobre el País Basc són tots a la secció d'Espanya. Els set territoris bascos estan inclosos en dues comunitats autònomes espanyoles, la Comunitat autònoma d'Euskadi i la Comunitat foral de Navarra, i en una part d'un departament, els Pirineus Atlàntics, de la regió francesa d'Aquitània. Com que la secció d'Espanya està dividida en subseccions que es corresponen amb les regions administratives espanyoles, les comunitats autònomes, Euskadi i Navarra són presents als prestatges d'Altaïr. Per contra, com que la secció de França està organitzada en subseccions que es corresponen amb regions administratives i Euskadi Nord no és una regió sinó una part d'un departament, no existeix dins la secció de França una subsecció que es digui Euskadi Nord, Iparralde o País Basc.

2. Les seccions a altres llibreries de Barcelona

Les altres grans llibreries del centre de Barcelona utilitzen criteris molt similars als d'Altaïr per distribuir les guies turístiques i de viatge a les seves prestatgeries. Concretament, les llibreries que hem visitat són, Altaïr a banda, Alibri, El Corte Inglés-Portal del l'Àngel, FNAC-Plaça Catalunya, Casa del Llibre-Passeig de Gràcia i Catalònia.

2.1. Països Catalans

Totes aquestes llibreries tenen una secció anomenda Turisme o Viatges. Dins d'aquesta secció els llibres es classifiquen primer per continents i després per estats. Tres d'aquestes llibreries, Casa del Llibre, FNAC i Alibri, situen Catalunya dins la secció d'Espanya. Alibri no estableix distincions a dins de la secció d'Espanya i barreja sense gaire ordre guies regionals, provincials, de ciutats i de zones geogràfiques. La Casa del Llibre ordena les comunitats autònomes alfabèticament. Catalunya apareix just després de les guies generals d'Espanya i abans de les comunitats autònomes.

El Corte Inglés no distingeix les seccions amb rètols identificatius, però, tot i així, no és difícil descobrir els criteris taxonòmics que han emprat. Totes les guies sobre territoris de l'Estat espanyol estan col·locades juntes i organitzades per comunitats autònomes. Les guies de Catalunya estan situades després de les de La Rioja i abans de les de les Illes Balears. Aquesta llibreria no utilitza el criteri alfabètic per ordenar les comunitats autònomes sinó un criteri que combina geografia, llengua i cultura. Aquest criteri els porta a posar junts Euskadi, Navarra i La Rioja, d'una banda, i Catalunya, el País Valencià i les Illes, d'una altra. A la llibreria Catalònia tenen una secció específica per a Catalunya. Aquesta secció està situada just al costat de la d'Espanya. La secció d'Espanya està organitzada en subseccions que corresponen a les comunitats autònomes de l'Estat epanyol, ordenades alfabèticament.

El País Valencià i les Illes Balears són tractats a totes les llibreries, excepte a El Corte Inglés-Portal de l'Àngel, com dues de les disset comunitats autònomes espanyoles, sense cap element taxonòmic o gràfic que subratlli els lligams històrics, polítics, econòmics, lingüístics i culturals entre elles i amb Catalunya, i sense res que les distingeixi dels territoris no-catalans de l'Estat espanyol. L'excepció, com dèiem, és la llibreria d'El Corte Inglés-Portal de l'Àngel, que col·loca les guies del País Valencià i de les Illes al costat de les de Catalunya.

El tractament taxonòmic que donen les llibreries de Barcelona al País Valencià i les Illes Balears ens permet gairebé assegurar que aquelles que assignen a Catalunya una secció independent de la d'Espanya, no ho farien si estiguessin ubicades fora de Catalunya. Per entendre'ns, a València la secció segregada seria el País Valencià (o, més probablement, Comunitat Valenciana), a Badajoz seria Extremadura, i Catalunya seria, tant a València com a Badajoz, una subsecció de la secció Espanya.

2.2. País Basc

Pel que fa al País Basc, totes les llibreries el situen a la secció d'Espanya, en una ubicació establerta, en general, pel criteri de l'ordre alfabètic. Totes les llibreries diferencien el País Basc de Navarra, ja que el criteri que apliquen per crear subseccions dins de la secció "Espanya" és el de la divisó administrativa vigent actualment a l'Estat espanyol en comunitats autònomes. L'única excepció a l'ordenació alfabètica és la llibreria d'El Corte Inglés-Portal de l'Àngel, on, tal com dèiem quan parlàvem de Catalunya i els Països Catalans, Euskadi, Navarra i la Rioja estan situats junts.

3. Les guies turístiques

Als apartats anteriors hem vist com l'organització de les seccions de les llibreries respon a una determinada visió del món que gira al voltant dels estats i de les divisions administratives que aquests tenen establertes en el seu interior. Els criteris classificadors no són de tipus lingüístic i cultural sinó de tipus polític i administratiu. En aquest apartat estudiarem si els autors de les guies turístiques han seguit els mateixos criteris que els responsables de les llibreries. Amb aquest objectiu hem fet una llista de les guies dels Països Catalans i del País Basc que vam trobar a les llibreries en un període comprès entre l'agost de 2006 i el gener de 2007.


3.1. Guies turístiques de la comunitat autònoma d'Euskadi i del País Basc

Llibreries visitades: Altaïr, Alibri, El Corte Inglés-Portal del l'Àngel, FNAC-Plaça Catalunya, Casa del Llibre i Catalònia de Barcelona. Quiosc-llibreria de l'estació de ferrocarril d'Hendaia.

Guies trobades en aquestes llibreries el dia de la visita:
País Vasco. Guía Total. Anaya-Touring Club.
País Vasco. Guía azul. Gaesa
País Vasco y Navarra. Trotamundos. Salvat
Basc Country. Sunflower books
Pays basque. Geoguide. Guides Gallimard
Pays Basque. Le guide vert. Michelin

Guies de la comunitat autònoma d'Euskadi:
Guía Total
Guía azul.

Guies del País Basc
Trotamundos
Sunflower books
Geoguide. Guides Gallimard
Le guide vert. Michelin

Guies parcials del País Basc
Cap


3.1. Guies turístiques de Catalunya i els Països Catalans

Llibreries visitades el gener de 2007: Altaïr, Alibri, El Corte Inglés-Portal del l'Àngel, FNAC-Plaça Catalunya, Casa del Llibre i Catalònia de Barcelona

Guies trobades en aquestes llibreries el dia de la visita:
Andorra. Cataluña. Trotamundos. Salvat
Cataluña. El País-Aguilar
Cataluña. Guía azul. Gaesa
Cataluña. Guía Total
Cataluña. Guía verde. Michelin-Ediciones de viaje
Catalunya and the Costa Brava. Lonley Planet

Guies de la comunitat autònoma de Catalunya:
El País-Aguilar
Guía azul.
Guía Total
Guía verde. Michelin-Ediciones de viaje
Lonley Planet

Guies dels Països Catalans:
Cap

Guies parcials dels Països Catalans:
Trotamundos. Salvat. Aquesta guia inclou Andorra, Catalunya i el País Valencià

De les sis guies que hem trobat sobre el País Basc, quatre el tracten com una realitat que va més enllà de les fronteres estatals, és a dir, fan un llibre on es parla tant dels territoris administrats per França -Lapurdi, Baixa Navarra i Zuberoa- com dels territoris administrats per Espanya -Biscaia, Guipúscoa, Àlaba i Navarra. En el cas dels Països Catalans, aquesta visió unitària transfontetera no existeix en cap de les sis guies que hem localitzat.

Quatre de les sis guies sobre el País Basc tenen com a marc de referència els set territoris bascos. En el cas català no hi ha cap guia que adopti com a marc de referència els sis territoris catalans -Catalunya Nord, Andorra, Principat, Franja de Ponent, País Valencià i Illes Balears.

En tres de les sis guies, els autors inclouen Navarra en la denominació "País Basc". La guia Trotamundos és l'única de les quatre que tracten de tot el País Basc que no inclou Navarra en aquesta denominació genèrica, ja que el títol de l'obra és País Vasco y Navarra. Es tracta, però, d'una decisió de l'Editorial Salvat, no dels autors de la guia, ja que la guia original en francès s'anomena Pays Basque. En el cas català, cap guia no utilitza una denominació única per referir-se a tots els Països Catalans.

El fet que els autors d'algunes guies i els responsables de les llibreries no tinguin els mateixos criteris a l'hora de classificar la realitat geogràfica i social provoca algunes incoherències als prestatges de les llibreries que poden fer ballar el cap a més d'un comprador de literatura turística i de viatges. Així, per exemple, si una persona va a la llibreria Altaïr buscant bibliografia per fer un viatge a la banda francesa del País Basc, haurà de remetre's a la secció d'Espanya i no a la de França, perquè les guies d'Aquitània no inclouen el País Basc francès. Però si aquesta mateixa persona vol fer una ruta per la Catalunya Nord, no trobarà res a la secció de Catalunya i haurà d'anar a la subsecció de Llanguedoc-Rosselló de la secció de França, perquè no hi ha guies de Catalunya que incloguin les comarques del nord.

4. Conclusions

1. El País Basc no existeix per als llibreters però sí que existeix per a una part del món editorial.

2. Els Països Catalans no existeixen ni per al món editorial ni per als llibreters.