Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Espanya triomfa al Tour
Contrastant
   
 

El diumenge 22 de juliol de 2001, el ciclista basc Roberto Laiseka guanya la 14a etapa del Tour de França. Laiseka pertany a un equip basc: l'Euskaltel-Euskadi. Aquest equip té la particularitat de ser la formació ciclista del moment actual que està constituïda amb uns criteris nacionalistes més clars: tots els seus integrants són d'una mateixa nacionalitat, en aquest cas la basca: l'espònsor, els metges, els corredors, el cap d'equip, els massatgistes, etc. A més, compta amb el suport explícit del govern basc, que el subvenciona a través de l'empresa pública que li fa d'espònsor. Els seguidors de l'equip onegen la bandera basca i banderes amb el mapa d'Euskal Herría, és a dir, el dels set territoris, cosa que deixa molt clara la seva posició en la qüestió nacional. El corredor, un cop acabada l'etapa, dedica la victòria als seus familiars i amics i a tota l'afecció basca. Malgrat tot això, els comentaristes de Televisión Española i de la Cadena Ser celebren la victòria de Laiseka com el triomf d'un espanyol, del ciclisme espanyol i dels espanyols com a col·lectiu nacional. Fan una lectura finalista de la competició en clau nacionalista: els ciclistes amb passaport espanyol s'han esforçat cada dia perquè guanyi un espanyol i a la fi ho han aconseguit. Els ciclistes no lluiten per la victòria personal o de l'equip, sinó per la victòria de la seva nació sobre les dels altres. El nom de la nació vencedora, però, no el decideixen els esportistes, sinó els mitjans de comunicació, com hem pogut comprovar amb el cas de Laiseka.
Aquesta actitud de relatar el Tour de França des d'una actitud nacionalista espanyola no és exclusiva dels mitjans de comunicació de Madrid. En efecte, uns dies abans, el dimarts 17 de juliol, podíem llegir a la secció d'esports del diari Avui un article signat per Isaac Lluch amb els titulars següents: "9ª etapa Pontarlier - Aix-les-Bains, 185 km. Etxebarría es queda amb la mel a la boca en l'etapa prèvia dels Alps". I afegia amb lletra més petita: "El corredor d'Euskaltel fa segon darrere del rus Ivanov en una etapa de transició i de reserva de forces". La notícia no és qui va guanyar l'etapa, sinó que un basc va fer segon. El raonament a partir del qual el diari Avui crea la notícia és el següent:

Premisses

a. Etxebarría és basc
b. Els bascos són espanyols
c. Els lectors del diari són catalans
d. Els catalans són espanyols

Conclusió:
Als catalans, que són espanyols, els interessa més l'actuació d'un ciclista basc, que és també espanyol, que no pas la dels ciclistes d'altres nacionalitats.
Aquesta conclusió és tan òbvia, tan fora de dubte, tan contundent, tan de sentit comú, que ni tan sols cal tenir en compte l'opinió dels protagonistes, els ciclistes bascos.