Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
7 de febrer de 2006
Novetats  
   
Quan un intel·lectual no sap llegir adequadment un text. A propòsit de Manual del bon colpista d'Iu Forn
Contrastant
   
 

Félix de Azúa va publicar a El Periódico de Catalunya un article titulat ¿Què li passa a aquesta gent? el 31 de gener. D'aquest article, en volem remarcar la citació següent:

El periodista [Carlos Herrera] va replicar [a Artur Mas] que ningú a Espanya escriu "contra Catalunya", però encara que fos així, això no justificaria el silenci dels polítics catalans davant d'un diari que un dia diu que s'ha de matar Albert Boadella, un altre dia que "només parla castellà amb la minyona" i l'endemà que les mares dels militars, etcètera, etcètera. Si protesten per les canallades de la COPE, ¿per què no protesten per les vileses de l'Avui?

Ens centrarem només en el sintagma "les mares dels militars". Mitjançant aquest sintagma, l'intel·lectual espanyol demostra que o té una comprensió lectora molt deficient o la lectura esbiaixada de l'oració d'Iu Forn obeeix a raons ideològiques. En aquest sentit, cal recordar que el jutge d'instrucció número 30 de Barcelona va arxivar la denúncia presentada pel Ministerio de Defensa espanyol contra Iu Forn per Manual del bon colpista perquè el periodista de l'Avui no es referia a les mares de tot els militars espanyols, sinó només a les mares del militars espanyols colpistes. Aquesta subtil diferència no la percep Félix de Azúa.

És increïble que un intel·lectual de la talla de Félix de Azúa no s'hagi assabentat de la decisió del jutge ni sàpiga llegir correctament una oració, que, d'altra banda, té una lectura trivial i molt senzilla, i que els alumnes que han llegit el text han interpretat correctament. És a dir, en aquest cas, la comprensió lectora de l'intel·lectual espanyol està per dessota de la comprensió lectora d'alumnes de quart d'ESO. Per tant, sospitem que la lectura esbiaixada del text es deu a raons ideològiques. En concret, al seu nacionalisme espanyol més o menys banal.