Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
31 de gener de 2007
Novetats  
   
L'assistència a la manifestació de Madrid del 13 de gener a la premsa catalana, espanyola i basca
Contrastant
   
 

El dia 13 de gener de 2007 va tenir lloc a Madrid una manifestació convocada pels sindicats UGT i Comissions Obreres i per la Federación Nacional de Asociaciones de Ecuatorianos (Fenadee), sota el lema "Por la paz, la vida, la libertad y contra el terrorismo". Aquesta manifestació es va plantejar com a resposta a l'atemptat d'ETA contra la terminal 4 de l'aeroport de Barajas, que va causar la mort a dues persones. Com és habitual a Madrid, dues institucions van donar xifres d'assistència, la Comunitat de Madrid i la Delegació del Govern espanyol a Madrid. Segons la Comunitat, els manifestants van ser 210.000 i segons la Delegació del Govern van ser 174.824. Es tracta de dues xifres molt pròximes que contrasten amb les enormes diferències que hi ha hagut entre aquestes dues fonts en les últimes manifestacions convocades a Madrid per l'AVT per protestar contra la política antiterrorista del govern espanyol.

MANIFESTACIÓ COMUNITAT DELEGACIÓ
4 de juny de 2005
1.000.000
240.000
25 de febrer de 2006
1.400.000
110.989
25 de novembre de 2006
1.300.000
129.715

Segons la Delegació del Govern espanyol, depenent del PSOE, la manifestació del 13 de gener va ser semblant a les altres, pel que fa a la participació. Segons la Comunitat de Madrid, en mans del PP, aquesta manifestació va ser 5 o 6 vegades més petita que les anteriors. Cal recordar que les manifestacions del 2005 i el 2006 comptaven amb el suport del PP, mentre que la del 2007 no l'ha tingut.

1. Premsa basca

Els dos diaris bascos que hem considerat, Diario Vasco, El Correo i Gara parlen de milers de persones i citen la xifra donada per la Delegació del Govern espanyol a Madrid.

1.1. Diario Vasco/El Correo

Aquests dos diaris pertanyen al Grupo Vocento i de vegades publiquen la mateixa notícia, com en el cas que ens ocupa:

Decenas de miles de personas reclaman en madrid "unidad para derrotar" a ETA (Titular)

Decenas de miles de personas se echaron a la calle ayer en Madrid para reclamar "unidad para derrotar al terrorismo" en la manifestación convocada por los sindicatos mayoritarios UGT y Comisiones Obreras y la Federación Nacional de Asociaciones de Ecuatorianos (Fenadee). Bajo el lema 'Por la paz, la vida, la libertad y contra el terrorismo', 174.824 personas según la Delegación del Gobierno en la capital, entre los que se encontraban trabajadores, inmigrantes, políticos de todos los partidos -salvo el PP- y víctimas del terror etarra e islamista colapsaron el centro de Madrid y expresaron su repulsa por el atentado "inútil" e "irracional" de la T-4 de Barajas, que segó la vida de los trabajadores ecuatorianos Carlos Alonso Palate y Diego Armando Estacio.

1.2. Gara

Gara escriu el següent:

En Madrid, decenas de miles de personas se movilizaron para denunciar el atentado de Barajas con la ausencia del PP pese a que se había cumplido su demanda de incluir la palabra "libertad" en la pancarta.

La participación fue cifrada por la Delegación del Gobierno español en Madrid, tras un recuento exhaustivo, en la cifra de 174.800 personas.

A l'hora d'analitzar el tractament que fan els diaris bascos de la xifra de manifestants, cal tenir que en compte que DV/EC acostuma a parlar de "decenas de miles" o "miles" sense concretar-ne la quantitat. Pel que fa a Gara, aquest diari acostuma a fer un recompte propi de les manis que es fan al País Basc (en el sentit d'Euskal Herria), raó per la qual sap que no existeixen manifestacions milionàries.

Quant a la xifra de la Comunitat de Madrid, cap diari no se'n fa ressò perquè és no els mereix credibilitat. Tal com hem vist reiteradament en els articles que hem dedicat a les manifestacions celebrades a la capital espanyola en els darres anys, les xifres que ofereix la Comunitat de Madrid són hiperbòliques, impossibles i a més, les autoritats regionals del PP mai no han explicat com les han obtingudes.

2.2. Premsa catalana

2.1. Avui

Pel que fa als diaris catalans, l'Avui comença parlant de milers de persones, és a dir, no dóna cap xifra, i més endavant esmenta la xifra donada per la Comunitat de Madrid i la donada per la Delegació del Govern espanyol:

Milers de persones es manifesten a Madrid i Bilbao contra ETA en un clima pacífic i gairebé silenciós lemes Crides a favor de la pau i perquè acabi la violència i, en el cas d'Euskadi, reclamant diàleg (lead)

Milers de ciutadans
van recórrer ahir els carrers de Bilbao i de Madrid en dues manifestacions pacífiques i gairebé silencioses, que van tenir altres denominadors comuns: el suport a les dues víctimes equatorianes de l'atemptat de la T-4 i l'exigència a ETA perquè abandoni la violència. (entradeta)

Els manifestants de Madrid -210.000 segons l'executiu autonòmic de Madrid i gairebé 175.000 persones segons la Delegació del govern central- no van passar per alt les absències.

2.2. El Periódico de Catalunya

El tractament de les xifres per part d'EPC presenta un element destacable i sorprenent, i és que a la portada de l'edició en paper del dia 14 de gener assumeix una xifra i l'article de la pàgina 4 assumeix l'altra:

Portada:

Multitudinària respuesta a la guerra de consignas (avantítol)
Clamor total contra ETA sin el PP (titular)
Madrid saca a la calle a más de 200.000 ciudadanos que exigen el final del terrorismo (destacat)

Suposem que les més de 200.000 persones que diu EPC que van manifestar-se es són les 210.000 de la Comunitat de Madrid.

Pàgina 4:

Madrid se vuelca por la paz junto a miles de ecuatorianos (titular)
La marcha aglutina a 175.000 personas y supera la última protesta de la Asociación de Víctimas del Terrorismo (lead)

La manifestación fue un éxito, pese al boicot del PP, que pidió que se desconvocara ésta y la de Bilbao. Según la delegación del gobierno, que basa sus cálculos en las fotografías aéreas y en el acta policial, asistieron 174.824 personas, 55.000 más que en la última protesta de la AVT. La Comunidad de Madrid, que ha dado cifras muy abultadas cuando ha participado el PP, cifró la asistencia en 210.000 personas, mientras en la citada marcha de la AVT dijo que acudieron 1.300.000.

Observem que al lead de l'article de la pàgina 4 assumeix com un fet que els manifestants van ser 175.000. Després, al paràgraf segon del mateix article presenta el tema de la divergència de xifres de les dues fonts oficials i dóna arguments perquè el lector arribi a la conclusió que és més fiable la xifra de la Delegació del Govern espanyol que no pas la de la Comunitat de Madrid. En efecte, el fragment d'EPC que hem destacat amb negreta insinua que els recomptes de la Comunitat estan fets amb criteris polítics - "ha dado cifras muy abultadas cuando ha participado el PP"-, mentre que el càlcul de la Delegació del Govern espanyol a Madrid està fet amb criteris tècnics -"basa sus cálculos en las fotografías aéreas y en el acta policial".

La confusió en la informació sobre les xifres que practica aquest diari encara s'incrementa si incorporem a l'anàlisi la versió digital del dia 13 de gener. Aquí EPC assumeix la xifra de la Delegació del Govern espanyol i no cita la xifra de la Comunitat de Madrid:

Los dirigentes sindicales y representantes de asociaciones de ecuatorianos encabezan la marcha en la capital de España, a la que han asistido casi 175.000 personas (subtítol)

A la hora prevista, seis de la tarde, y entre aplausos y gritos a favor de la paz y contra el terrorismo, se ha puesto en marcha en Madrid la manifestación convocada por la federación nacional de asociaciones de ecuatorianos en España y los sindicatos CCOO y UGT, a la que asisten miles de personas. La Delegación de Gobierno en Madrid ha cifrado en 174.824 el número de participantes.

2.3. La Vanguardia

LV dóna xifres de participació a la manifestació en tres parts diferents de l'article, el titular, el subtítol i el cos de l'article:

Unas doscientas mil personas acuden a la marcha, sin el PP ni la AVT (Titular)

Unas 200.000 personas, según la Comunidad de Madrid, asistieron ayer a la manifestación en el centro de Madrid contra ETA y en recuerdo de los dos ecuatorianos que murieron el 30 de diciembre en la T4 de Barajas, Diego Armando Estacio y Carlos Alonso Palate. El Partido Popular, como estaba anunciado, no acudió." (Subtítol)

Unas 210.000 personas, según la Comunidad de Madrid - 174.824 según la estimación de la Delegación del Gobierno en Madrid-, se concentraron ayer en el centro de Madrid para manifestarse contra ETA.

En primer lloc, cal destacar que LV assumeix que a la manifestació hi van anar unes 200.000 persones. Diem que assumeix la xifra perquè al titular no en cita la font. Sí que ho fa la segona vegada que dóna la xifra al subtítol, i ho torna a fer al cos de la notícia. Ara bé, al cos de la notícia els manifestants ja no són 200.000 sinó 210.000. En tots tres casos, però, per a LV es tracta d'una xifra aproximada, com ho indica l'ús del mot "unas". No s'acaba d'entendre, llavors, per quin motiu unes vegades parla de 200.000 persones i una altra de 210.000, si es tracta d'una xifra aproximada. El canvi tindria sentit si la primera fos la xifra aproximada i la segona, l'exacta.

LV també informa de la xifra proporcionada per la Delegació del Govern espanyol a Madrid. Ho fa, però, després d'haver citat tres vegades la xifra de la Comunitat de Madrid i d'haver-la assumit. I ho fa, a més, entre guions i qualificant-la d'estimació. Com tothom sap, davant d'una estimació cal contemplar la possibilitat de l'error.

2.4. El Punt

El Punt assumeix les dues xifres oficials, és a dir, no contempla la possiblitat que a la manifestació hi assistissin menys persones ni més que les ofertes per les fonts oficials:

La marxa de Madrid va reunir entre 175.000 persones, segons la delegació del govern, i 210.000, segons l'executiu autonòmic.

Ara bé, l'opció d'El Punt, tot i que no és la millor i és obertament criticable, és més coherent que la d'EPC, que també assumeix les dues xifres. El Punt diu que la xifra real éstà compresa entre la xifra de la Delegació i la de la Comunitat, mentre que EPC diu primer que la xifra real és una i després que és l'altra.

3. Premsa espanyola

3.1. El País

Pel que fa a la premsa espanyola, cal remarcar que, com és habitual des de fa un temps, EP va fer els seu propi recompte i que aquest recompte, com ja comença a ser habitual, coincideix una mica a la baixa amb el recompte de la Delegació del Govern a Madrid:

La Delegación del Gobierno cifró la asistencia en 174.824 personas, y la Comunidad de Madrid, en 210.000.

Un solo lema, largamente elaborado, sirvió para reunir ayer en las calles de Madrid a cerca 171.000 personas -según cálculos de EL PAÍS, frente a 175.000 que contó la Delegación del Gobierno- para repudiar el terrorismo de ETA y condenar el atentado en Barajas, en el que el pasado día 30 fallecieron los ciudadanos ecuatorianos Carlos Alonso Palate y Diego Armando Estacio.

La coincidència de xifres entre EP i la Delegació del Govern espanyol a Madrid porta aquest rotatiu a considerar que es tracta de la mateixa xifra i, per tant, a assumilar-la com a real.

3.2. El Mundo

EM no dóna cap xifra al titular:

La izquierda moviliza una gran multitud por la paz y contra ETA (avanttítol)

Decenas de miles asisten a la marcha que concluyó con llamamientos 'a la unidad de los demócratas' sin apoyos explícitos al Gobierno ni críticas al PP Ecuatorianos de toda España acudieron a Madrid (titular)

Al cos de la notícia, però, aquest diari assumeix la xifra de la Comunitat i cita la de la Delegació del Govern espanyol:

La izquierda logró movilizar a más de 200.000 personas bajo el lema "Por la paz, la vida, la libertad y contra el terrorismo".

No hubo polémicas y por increíble que parezca, hasta la Delegación del Gobierno y la Comunidad de Madrid casi coincidieron en la cifras de asistentes. La primera dio 174.824 mientras que el Gobierno madrileño habló de 210.000, por lo que en esta ocasión no se repetirá la guerra de cifras que se ha venido produciendo con las manifestaciones de la Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT), también ausente del acto.

El fet d'assumir la xifra de la Comunitat indueix el lector a pensar que si en aquesta ocasió no hi ha hagut guerra de xifres és perquè la Delegació del Govern espanyol ha donat una xifra pròxima a la real i que en les altres ocasions la guerra de xifres la va provocar la xifra errònia donada per aquesta institució. En aquest sentit, cal recordar que la guerra de xifres no es produeix només perquè institucions de signe polític diferent donin xifres extremadament divergents, sinó perquè molts mitjans de comunicació donen la mateixa credibilitat a totes les xifres i a totes les fonts. Dit d'una altra manera, si determinades xifres impossibles no fossin tingudes en consideració pels mitjans o no fossin tractades de la mateixa manera que les xifres possibles, no hi hauria guerra de xifres.

3.3. ABC

L'ABC dóna una xifra al titular que està més pròxima a la de la Comunitat de Madrid que no pas a la de la Delegació, però que podria interpretar-se com una xifra de compromís. La xifra la dóna sense citar font:

Doscientas mil personas respaldan en Madrid el "proceso de paz" de Zapatero

Al cos de la notícia ofereix les dues xifres oficials citant les fonts d'on procedeixen:

Mientras la Policía Nacional cifró en 174.824 el número de asistentes a la manifestación, la Consejería de Interior calculó que fueron 210.000 personas.

3.4. La Razón

LR fa un titular sense xifra concreta i després cita les xifres de les fonts oficials sense assumir-ne cap:

Miles de personas tomaron las calles del centro de la capital contra ETA (titular)

Miles de personas -174.000 según la Delegación de Gobierno y 210.000 según la Comunidad de Madrid- abarrotaron ayer el centro de la capital para manifestarse "por la paz, la vida, la libertad y contra el terrorismo", el lema elegido finalmente por los organizadores de la marcha -UGT, CC OO y la Federación Nacional de Asociaciones de Ecuatorianos en España (Fenadee)- para mostrar su repulsa ante ETA y su solidaridad con Diego Armando Estacio y Carlos Alonso Palate, las dos víctimas mortales que se ha cobrado la sangrienta ruptura del "alto el fuego" de la banda. (entradeta)

4. Resum final

A partir de tota la informació que hem recollit es pot elaborar els quadres següents:

DIARI ASSUMEIX ALGUNA XIFRA OFICIAL?
No n'assumeix cap Assumeix la de la Delegació Assumeix la de la Comunitat
DV/EC
X
Gara
X
Avui
X
LV
X
EPC
X
X
El Punt
X
X
EP
(X)
EM
X
ABC
X
LR
X

 

DIARI CITA ALGUNA FONT OFICIAL?
No en cita cap Cita la de la Delegació Cita la de la Comunitat
DV/CE  
X
Gara  
X
Avui  
X
X
LV  
X
X
EPC  
X
X
El Punt  
X
X
EP  
X
X
EM  
X
X
ABC  
X
X
LR  
X
X

 

DIARI Fa recompte propi?
NO
DV/CE
X
Gara
X
Avui
X
LV
X
EPC
X
El Punt
X
EP
X
EM
X
ABC
X
LR
X

5. Conclusions

Del corpus d'onze diaris estudiats (tres de bascos, quatre de catalans i quatre d'espanyols), tan sols un fa recompte propi d'assistència a la manifestació, EP, mentre que els altres reprodueixen de manera acrítica les xifres de les fonts oficials. Dels nou diaris que no fan recompte propi n'hi ha cinc (tres de catalans i dos d'espanyols) que assumeixen la xifra d'una o de totes les fonts oficials, LV, EPC i El Punt, per part catalana, i EM i LR per part espanyola. D'aquests cinc diaris n'hi ha tres, LV, EM i ABC, que assumeixen la xifra de la Comunitat de Madrid, i dos que les assumeix totes dues, El Punt i EPC.

Atesa la poca fiabilitat de les fonts oficials, el més correcte des del punt de vista periodístic és no assumir cap xifra, com fan el DV, EC, Gara, l'Avui i LR.
.
L'argument de la falta de fiabilitat s'accentua quan es tracta de la Comunitat de Madrid, que ha donat xifres impossibles i hiperbòliques quan les manifestacions han estat del seu signe polític, i, a més, mai no explica la metodologia i els criteris que segueix per dur a terme els seus recomptes. En conseqüència, des del punt de vista professional, el més correcte seria no tenir en compte la xifra que dóna aquesta font, sigui no citant-la o sigui citant-la però explicant-ne la nul·la credibilitat.

El cas extrem d'esbiaixament informatiu, per tant, seria assumir la xifra de la Comunitat de Madrid i no citar-ne cap més. Això, en aquest cas, no es dóna. Ara bé, també presenta un alt grau d'esbiaixament informatiu el que fan els diaris que assumeixen de manera exclusiva la xifra de la Comunitat de Madrid -LV, EM i l'ABC-, tot i citar també la de l'altra font. Un cas a part és EPC, que, pel que fa a les xifres d'assistència a la manifestació, no informa sinó que crea confusió.