Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
ç
 © Magma3
 
31 de desembre de 2006
Novetats  
   
Anàlisi sobre el cotxe bomba a Barajas
Vilaweb
  Vilaweb, 30 de desembre de 2006
   
 

1) El precedent irlandés. Les darreres setmanes des dels cercles abertzales s'insistia en que el procés de diàleg no va bé per a les expectatives que ells tenien. I s'especulava amb la possibilitat que ETA fes un atemptat espectacular i efectista, sense morts, per a obligar el govern espanyol a portar el procés més en la direcció que ells esperaven. En aquest sentit hi ha la referència que l'IRA va fer un atemptat espectacular a la City de Londres en un moment semblant del diàleg anglo-irlandés. Evidentment si es confirma que la persona desapareguda és morta això complicarà de manera extraordinària la situació.

2) La manca de comunicat de trencament de la treva. ETA és molt consistent en la seva manera d'actuar. Al llarg de totes aquestes dècades sempre que ha trencat una treva ho ha anunciat de forma pública i ha advertit a partir de quin moment tornaria a atemptar. En aquesta ocasió no hi ha hagut comunicat de trencament de la treva, fet que pot interpretar-se, amb la cautela que això reclama, com que no hi ha la voluntat de tancar el procés de forma definitiva. En canvi el ministre Rubalcava ha estat molt contundent en treure importància a aquest fet.

3) Els detalls sobre la furgoneta-bomba. ETA ha fet tres trucades telefòniques advertint sobre tots els detalls de la furgoneta bomba, inclosa la matrícula -fet aquest inusual en la seva forma d'anunciar els atemptats. Això podria indicar que tenia molt interés en que fos localitzada abans de l'explosió.

4) El llenguatge de Rubalcaba i Zapatero ha estat prudent. Rubalcaba en la seva primera compareixença ha dit que la violència i el diàleg són incompatibles. Aquesta frase és la mateixa que ha usat en compareixences anteriors quan hi ha hagut actes violents al carrer. És evident que aquest atemptat és molt més greu que l'incendi d'un autobús o un caixer automàtic. En canvi el llenguatge emprat no reflexa encara la decisió definitiva de trencar amb el procés. Zapatero en la compareixença de la tarda ha endurit el to però no ha afirmat amb rotunditat que el procés de pau estugui acabat. Ha ordenat suspendre les negociacions i ha esquivat les preguntes que li demanaven si això significava un trencament definitiu. Amb tot el govern espanyol es troba al davant d'una situació complicada. Si dona per trencada la treva obre un nou període de violència al País Basc i enforteix el PP fins a l'extrem que podria guanyar les eleccions. Semblaria prudent, per això, que esperés a prendre la decisió definitiva després de saber sense cap dubte si ETA vol trencar el procés o si només és un avis. Cal tenir en compte, però, que dins el PSOE hi ha sectors que voldrien trencar ja amb el procés per a evitar un ascens del PP.

5) L'esquerra abertzale tem no poder participar en les eleccions de maig. Podria ser que el moment triat per a l'atemptat sigui un avís en el sentit que queden pocs mesos ja per a les eleccions municipals i a Navarra i segueix sense estar clar si podrà participar com a Batasuna, que és el que vol.