Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Un món infantilitzat
Josep-Maria Terricabras
  Avui, 6-1-2002
   
 

Ja han passat els Innocents, s'ha acabat la loteria, però avui és dia de Reis, ja vénen les rebaixes, i aviat més Carnaval, i vinga i som-hi. I sobretot, cap idea, cap pregunta, res que pugui distreure de la gresca permanent, de l'espectacle constant. Els fulls del calendari van caient, els anys van passant, i no sembla pas que siguem capaços de fer-nos grans. La nostra societat pateix una crisi d'infantilisme inacabable i preocupant.
Suposo que encara durarà molts dies la cançoneta més aviat avorrida d'uns noticiaris en què se'ns expliquen anècdotes i més anècdotes sobre la senyora que treu euros del moneder, el senyor que ho explica a la seva dona, i el botiguer que porta doble comptabilitat. Reporters arreu del món informen de no res, perquè de fet no donen cap informació que sigui nova o mitjanament interessant. ¿S'ha fet algun programa de reflexió i debat sobre la importància de la moneda única per al present i per al futur de l'economia dels ciutadans normals?
Jugadors de futbol que guanyen milionades es comporten com nens petits i arriben tard de les vacances. Els directius, gent gran que té negocis importants, els tracta com a nens petits: els castiguen i els mimen, els ajuden a evadir impostos i els fan dormir en habitacions dobles com si fossin a l'internat. Algun dia tindran entre ells relacions normals, com de gent gran?
Arriben les rebaixes, i tornarem a veure cues, empentes i declaracions de compradors i d'encarregats, en els establiments habituals. Ben mirat, ja es podrien estalviar el directe i passar imatges i veu d'altres anys en què la cosa ja hagués quedat bé. ¿Algun dia es farà un programa en què es parli seriosament del negoci de les rebaixes, de per què n'hi ha, com s'organitzen, i de què passaria si no n'hi hagués?
¿Algú ha preguntat el nombre de víctimes que han fet les tropes americanes a l'Afganistan? Les podríem saber, ni que fossin aproximades? Algú ha preguntat què se'ls ha donat i què se'ls ha promès a les dictadures àrabs per aconseguir que acceptin la guerra? En podríem parlar? Algú ens podria explicar com s'aniran modificant les llistes oficials de terroristes i per què no hi surten ni Ariel Sharon ni Vladímir Putin, que estan esclafant Palestina i Txetxènia?
Podríem parlar algun dia d'alguna cosa? Ens podrien tractar com a persones grans?

Josep-Maria Terricabras. Membre de l'IEC