Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
ç
 



© Magma3
 
22 de gener de 2004
Novetats  
   
Espanyolització del Nou Camp
Toni Strubell
  Enviat a CONTRASTANT, 22 de gener de 2004
   
 

Els qui hem pogut veure algun partit del Barça darrerament -en el meu cas a ETB- hem vist com s'ha trobat finalment la manera de castellanitzar el Nou Camp: a través de la publicitat mòbil! M'hi vaig fixar en el darrer Barça-Athletic Club. I és que en vista de la falta quasi total de bon futbol, els ulls inevitablement se te'n van a aquella banda hipnòtica i lluminosa tan lletja que es va movent d'esquerra a dreta per la pantalla televisiva amb publicitat de les empreses. I t'hi acabes fixant en el fet clau: ni una paraula en català! Ben mirat, sort que de tant en tant hi sortia algun conjunt com "Cadena Ser" o no sé què "Digital", perquè així encara et podies fer la il·lusió que era almenys en bilingüe. Trist alleujament.

Al final del franquisme, als anys 70, una directiva del FCB va poder catalanitzar l'acústica de l'estadi, amb tots els missatges i anuncis públics en català. I hi devia haver pressions polítiques en contra, segur. Quasi tota la retolació i una part de la publicitat fixa de l'estadi ha estat en català tots aquests anys. Però a l'actual incapacitat dels jugadors de fora per aprendre el nostre idioma (cosa especialment esfereïdora en els holandesos que haurien de saber què és mimar i respectar un idioma petit dins Europa), se li ve a sumar ara la massiva presència de la llengua castellana (que sí aprenen o saben tots els jugadors) de la manera més llampant i visible, en aquella horrorosa cinta monolingüe que migparteix de manera tan insultant la pantalla.

Jo no sé què en pensarien els senyors Maragall i Benach, que s'ho miraven des de la llotja. Potser ni se n'adonen. Però espero que algun comentari faran sobre el tema a l'actual president. O potser està escrit en alguna part que són només les pressions franquistes les úniques que s'han d'haver fet sentir al nostre poble en els darrers setanta anys de la nostra història?

A veure si haurà estat un element més catalanitzador la pressionada junta de Montal que no la que avui gaudeix de tanta llibertat. A veure si allò que hem associat amb juntes barcelonistes molt menys ideològicament catalanistes -aparentment- que l'actual, no serà possible avui que el catalanisme sembla triomfar arreu. Hom es pregunta si una banda hipnòtica que menysprea la nostra llengua l'ha de justificar la necessitat de diners que deu satisfer? Si és així, és mostra que la llengua té un preu. Potser són els anunciants o la FORTA que hi imposen la llengua castellana? Tot plegat ens porta a rumiar sobre la fragilitat de l'estatus del nostre idioma i sobre la falta del recursos que ens ofereix l'actual marc autonòmic d'avui per esmenar-ho. De moment, ni els holandesos del FCB -fora Kluivert- ni la banda hipnòtica del Nou Camp tenen prou cortesia per parlar-nos en català.