Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
5 d'octubre de 2003
Novetats  
   
Polèmica per un premi a Martin Ugalde
Toni Strubell
  Enviat a Contrastant.net
 

L'atorgament la setmana passada del Premi "Vasco Universal" a Martin Ugalde, els comptes bancaris del qual estan bloquejats per la seva presumpta implicació en l'afer Egunkaria, ha suscitat les crítiques del PP. El seu regidor a Bilbao, Antonio Basagoiti, també conegut pels seus recursos contra l'exigència de saber euskera per accedir a llocs de treball municipal, ha publicat una dura carta en diversos mitjans criticant el fet que el Govern Basc i la Caja Laboral Popular -associada amb les cooperatives d'Arrasate-Mondragón- hagin premiat Martin Ugalde amb el prestigiós premi juntament amb la famosa soprana Ainhoa Arteta. En el passat, han guanyat aquest premi persones i institucions de l'alçada d'Eduardo Txillida, Jorge Oteiza, Juanito Oiartzabal -avui rècordman alpinista- o l'Orfeó Donostiarra.

L'atac del Partit Popular es pot inserir perfectament en la campanya que des de fa tres anys porta en el sentit de vincular el nacionalisme democràtic amb l'esquerra abertzale. De fet, Martin Ugalde, de 82 anys, és un venerable acadèmic i ex-polític basc, de salut molt delicada, que viu retirat del món a Hondarribia. Ha escrit centenars de llibres sobre el món basc, i en diversos gèneres. Una seva història del País Basc és llibre de capçalera a milers de llars basques. Exiliat molts anys a Veneçuela -on exercí de professor i cultivà un castellà envejable- va arribar a ser vice-lehendakari a començaments de la Transició. Els càrrecs que se li imputen són d'haver format part de l'original directiva de l'únic diari en euskera -Egunkaria- en els seus inicis, quan, segons la policia espanyola, aquest diari rebia finançament irregular. Diversos responsables del diari encara romanen a la presó, i el seu director, Martxelo Otamendi -avui director del nou diari en basc Berria-, denuncià que se l'havia torturat durant els interrogatoris. Realment, Ugalde era president honorífic d'Egunkaria, un diari àmpliament respectat precisament per la seva veracitat i pluralitat, cosa que no fou obstacle per al seu tancament aquest passat mes de febrer.

La solidaritat amb Martin Ugalde, un cop més, no s'ha fet esperar. Al marge de les múltiples felicitacions que ha rebut, el partit Eusko Alkartasuna, on milita Ugalde, ha fet una crida recomanant als "nouvinguts a la democràcia perquè segueixin l'exemple de decència política i ètica" d'Ugalde, la trajectòria democràtica del qual qualifiquen d'"inqüestionable". Ugalde, a l'igual que en el moment de la imputació, no ha volgut fer comentari al respecte.