Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
18 d'agost de 2003
Novetats  
   
Godó també s'emporta la TV
Toni Strubell
  Avui, 15 d'agost de 2003
 

Francament no sé la importància real que té la notícia, però trobo sospitós que s'hagi aprovat en ple estiu -el passat 2 d'agost- que sigui el Grupo Godó qui rebi la llicència de la TDT a Catalunya. La TDT, per als qui no ho sabíem prou bé, serà la futura televisió digital terrestre, una modalitat de TV que es posarà en marxa a partir del 2005 i que la Generalitat havia d'atorgar a una sola candidatura. La gran perdedora ha estat, segons sembla, Mediapro, ja que serà el Grupo Godó qui podrà establir els quatre canals televisius que estan pensats -ens diu La Vanguardia- "para un público familiar".

Segurament que el Grupo Godó té molts arguments i molts mitjans per emportar-se aquests i altres concessions que la nostra Generalitat o d'altres institucions ofereixen. Però des del punt de vista lingüístic em resulta inquietant que s'hagi donat aquesta concessió als responsables de l'actual cadena CityTV -és a dir, el mateix Grupo Godó-, si hem de jutjar per les prestacions lingüístiques que en el dia d'avui dóna aquesta cadena en llengua catalana.

A risc de ser pesat, pot ser il·lustratiu d'agafar un dia qualsevol de la programació de CityTV -em centraré aleatòriament en la del mateix dia 2- per veure quin tracte dóna CityTV a la llengua pròpia de Catalunya. Aviam. Enceta la programació a les 6 del matí, amb un programa de títol prometedor -Furia española- que, tal com és de suposar, mostra cinema espanyol en... castellà. A les 9 hi tornen amb una altra pel·lícula de la mateixa sèrie, també en castellà. Mentrestant, de 7.20 a 9, hi ha hagut dibuixos animats a la programació. Deuen ser en català? Si pensem que és amb la mainada que se sol practicar més la normalització lingüística, podríem arribar a pensar que sí. Doncs no. Fan Heidi, D'Artacan i el Perro de Flandes, tots tres, sembla, en castellà. A les 10.20 fan Lou Grant (hi tornen a les 14.20 i les 17.00 hores, però no se sap en quin idioma), seguit d'Estiu de cine que, malgrat el seu catalanesc títol, fa cine -almenys el dia 2- en castellà.

A les 12.40, i amb el títol Camins de cultura, sembla que finalment trenquen el foc en la nostra llengua. Millor tard que mai. És un documental. Després repeteixen en castellà tots els dibuixos animats -en castellà- del matí. A partir de les 17.45, més cine -en castellà- seguit un cop més pels mateixos dibuixos animats del matí, també en castellà. La qual cosa ens porta al que sembla que és el segon gran moment de català del dia: Notícies 10. Dura 5 minutets i ve seguit d'El Temps -3 minuts més que amenacen de ser igualment en català, pel títol almenys. La programació d'hora punta torna a l'idioma de Pilar del Castillo amb pel·lícula i magazins i cinema eròtics, segurament intraduïbles al català. Fem, doncs, el balanç: en tot el dia, de 24 hores, aproximadament uns trenta-tres minuts han estat en català (si Lou Grant és fidel a la lògica de CityTV). És a dir, només un 4% de la programació en català.

Doncs és als pares d'aquesta televisió, i als pares d'un diari com La Vanguardia (que, a part de ser cada dia més aznarista, és l'únic que margina quasi totalment la nostra llengua) que la nostra Generalitat ha cregut oportú de concedir una significativa part del nostre futur televisiu "en família". Segons la Generalitat, l'oferta que fan els de CityTV, un dels 4 futurs canals, servirà per "defensar l'ús del català". Sort que les bases del concurs estableixen que aquests canals hauran d'emetre en català... perquè, si depengués del Conde de Godó, ho teníem clar, per molt que el seu projecte vingui vestit amb el salconduit d'una participació empresarial de l'Orfeó Català.

Mediapro no ha tingut tanta sort, o tanta influència política. Les bones maneres mostrades per empreses del seu grup amb bons programes com ara El meu avi i el breu Tenim paraula, reportatges premiats com El 23-F des de dins, i el programa que féu sobre el Festival del Medi Ambient FICMA -també premiat- no semblen haver estat recompensats amb la confiança, aquest cop, de la Generalitat. Una altra vegada serà. Qui sí que l'ha merescut, sembla, ha estat el Conde de Godó i el seu 4% -de moment- de TV en català. Faci el que faci, la Generalitat li permetrà de seguir teixint la seva espanyolitzadora teranyina al voltant de les famílies catalanes.