Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
ç
 



© Magma3
 
17 de maig de 2004
Novetats  
   
Importa tant el Llull?
Francesc Puigpelat
  Avui, 17 de maig de 2004
   
 

Joan Fuster conta que, un cop, el rei Alfonso XIII, acompanyat pel seu primer ministre Antoni Maura, va visitar Barcelona i es va quedar perplex de la quantitat de senyeres que hi havia als balcons i a tot arreu. Alfons XIII, és clar, es va esverar. Però Maura (que era mallorquí i molt murri), li va comentar, a cau d'orella: "No os preocupéis, Majestad. Ya veis: muchas banderas catalanas, pero ningún rótulo en catalán. Todos están en español". El rei ho va copsar i es va calmar.

La historieta té molt de suc. Ve a dir: el que de debò importa no són els símbols (les senyeres) sinó la realitat (els rètols de les botigues en castellà). Els símbols queden en símbols. La realitat, en canvi, és rocosa i impenetrable.

Pensava en aquesta anècdota arran de la colossal polèmica engegada arran de la sortida de les Balears de l'Institut Ramon Llull. (Per cert, sortida que no es deu a cap mala sort, ni error personal, sinó al fet que dos partits espanyolistes, el PSC-PSOE i el PP, no tenen el menor interès en la institució). Hi pensava, doncs, perquè crec que s'hi pot establir una analogia: l'Institut Ramon Llull ve a correspondre a les senyeres (els símbols) que tant van espantar Alfonso XIII. El desús social de la llengua catalana ve a correspondre als rètols en castellà (la realitat).

I, dit això, passo a la meva tesi. És veritat que és una pena el trist final de l'Institut Ramon Llull. Però vull remarcar que aquesta és una part molt petita (per aparatosa que sigui) del problema de la llengua catalana. La qüestió essencial no és si es participa a la Fira del Llibre de Guadalajara, sinó que, a moltes llibreries de Catalunya, els espais ocupats per llibres en català són marginals. La qüestió no és que es pugui aprendre català a Frankfurt, sinó que els joves que aprenen català a Cornellà, quan surten de classe no el parlen mai (i quan escric mai, vull dir exactamenet mai). El problema és que el mig milió d'immigrants que han arribat en els darrers anys s'han integrat en castellà (perquè és la llengua dominant) i serà aquesta la que transmetran als seus fills, per molta immersió que es faci a l'escola. (I si un fa una projecció demogràfica d'aquest fet, el resultat fa por).

Importa tant l'Institut Ramon Llull? Sí, però només com a símbol. No oblidem que, rere tot plegat (i rere altres símbols buits com un buit reconeixement del català a la UE), a Catalunya, com diria Antoni Maura, els rètols segueixen escrits en castellà.