Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   

Eleccions: 12 d'octubre

Ramon Barnils
   
 


Si enguany el Sis d'Octubre cau en plena campanya electoral, vejam com commemora cada partit el dotze d'octubre, Día de la Raza, que cau cinc dies abans de la diada electoral.

El 12 d'octubre de 1492 Colom va arribar a les Amèriques. Ara en diuen Día de la Raza, espanyola no cal dir-ho, manera prou clara de batejar una de les neteges ètniques més brutals de la història de la humanitat. Els partits espanyols, PP i PSOEEstiuejants pel Canvi-Pasqual Maragall l'Original, no caldrà que s'hi esforcin, només fa set anys del cinquè centenari de la feta i a les hemeroteques trobaran tot d'ubèrrimes, fecundes fantasies. (El problema per als ínclits hispano-catalans serà l'endemà dia tretze, que juguen el Barça i el Madrid: fer campanya per l'empat serà l'única coherent, atès que l'empat a fora, com el bilingüisme a casa d'altri, és una victòria.)

Potser els partits catalans saben que comerciem amb les Amèriques de fa dos-cents anys, i que a les Amèriques hi ha nacions, és a dir cultures, ofegades com nosaltres o més, i que com nosaltres malden per sortir-se'n: encara hi ha milions de parlants del quítxua, del guaraní, del maia, del nàhuatl. Disposem d'un munt d'universitats: càtedres programades per al segle XXI (política, cultura, economia guaraní, quítxua, nàhuatl, maia), amb beques, totals, per als companys de destret americans, foren úniques al món, farien moltíssim de mal, tot plegat per un no res de milions. A la campanya, programa, si us plau.