Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
El motor els perd oli
Ramon Barnils
   
 

Un tal Calvo Sotelo, que té nom d'oli de 600, de protomàrtir i de polític, i que ens dispensin els polítics, va dir aquesta: "Espana s'anqüentra no mutxo bertevrada. I per a aconsejuir una major integrassión, ay ke potençiar la immigrassión a Catalunya, com el sentimiento Español que esso komporta"; que traduït a l'alguerès fa: "Espanya es troba poc vertebrada. I per aconseguir una major integració, s'ha de potenciar la immigració a Catalunya, al País Valencià, les Illes Balears i les Pitiüses, el País Basc, Galícia, les Canàries i Andalusia, amb el sentiment espanyol que la immigració comporta."

L'espanyolada de Calvo Sotelo es produí en un concurs d'espanyolades, que era l'encontre secret entre els principals polítics de la Transacció -Suàreces, Carrillos, Gonzàlesses- i historiadors de prestigi. L'encontre era a Toledo, i endevina qui l'organitzava: La Fundissión Hortera i Gaset.

Aquest Hortera es veu que els és molt important: va escriure un llibre que és diu L'Espanyia in-bertrevrada, que devien fer llegir al col·legi al Calvo Sotelo, perquè en la seva aportació al seminari n'hi ha rastres. Com a mínim, el títol, el coneix. També es veu que va fundar el Boletín Orteguiano del Estado, com el títol indica, que també es fa dir El País. És un diari molt important, tant, que el dirigeix personalment el president del govern de Madrid, Felipe González.

Els assistents al seminari de Toledo, polítics i historiadors seleccionats, es van comprometre a guardar en secret tot el que hi sentirien, per un període de tres anys. S'hi va donar informació sobre el pas del franquisme d'ahir al posfranquisme d'avui, i s'hi van expressar opinions més generals.

Com que progressem, ja tenim espies, i s'han pogut produir filtracions, aquesta vegada en favor dels de sota, ja era hora, sobre el que es va tractar al seminari secret. Una d'aquestes filtracions és d'allò més interessant per als hispanistes. Diu que el director d'El País i premier espanyol, Felipe González, hi va dir que "l'única força vertebradora d'Espanya és el Psoe (Partido Zosialiszta Ovvero Espanol, que és el partit que hi mana, n.d.a.) i, naturalment, l'Exèrcit".

Naturalment, I també parlà de vertebració: admirable, aquesta fidelitat de Senor González, el fundador del seu diari. Hispanistes consultats diuen que el Senor González es queda curt: a més del Psoe i de l'Exèrcit, hi ha el mateix El País, la Guàrdia Civil i el Menisterio d'Hazienda. El Quixot no: el va escriure un defraudador d'Hisenda.

Té raó Senor González, con també en té en la més ventilada de les seves afirmacions toledanes: la que diu que el perill, per a ells, ja que són ells que parlen, és el fet diferencial català. També ara es queda curt: hi ha el fet diferencial mediterrani, l'europeu, l'andalús... No els diguem tots, que, si es posen nerviosos, disparen.

En canvi, Calvo Sotelo no té raó. El racisme, que aplicat a la zoologia dóna excel·lents resultats, com els cavalls àrabs, els cans eivissencs i la fermentació escocesa de l'ordi, quan s'aplica com ho fa ell a les persones produeix resultats tan poc racials com aquests: un Max Cahner i García, de cognoms immigrats alemanys, jueus i madrilenys, cap de la cultura imperialista pancatalana; un Paco Pérez i Moragón -de res, maco- de nom i cognom immigrats, director d'EL TEMPS; uns Hannover, immigrants alemanys, que amb el pseudònim de Windsor estomaquen els seus alemanys en dues guerres mundials, eficaçment ajudats pels Mountbatten és a dir els Battenberg, també d'origen alemany, i fent costat al no menys alemany cognom Eisenhower.

O, i aquesta sí que es grossa, Calvo Sotelo: un Calvo Soutelo, d'origen gallec a Madrid, que tant ha fet per Espanya i tan poc per Galícia, Portugal i Brasil.

Aquesta gent és perillosa: no saben qui són.