Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
11 de desembre de 2003
Novetats  
   
Les portades d'alguns diaris l'endemà de les eleccions espanyoles
   
Contrastant
 

A continuació, analitzem les portades del 15 de març, l’endemà de les eleccions generals, de cinc diaris (La Vanguardia, El Periódico, El Mundo, Avui i El País):

-La Vanguardia

Titulars: “Vuelco histórico”, “Zapatero promete encabezar un cambio tranquilo” i “El PSC arrolla y ERC se dispara”

LV opta per un gran titular sense verb (“Vuelco histórico”) per definir l’escenari postelectoral. El diari del Grup Godó fa referència al “cambio tranquilo” que promet Zapatero. Pel que fa als resultats a Catalunya, LV hi dedica un espai molt redüit tot remarcant els ascensos del PSC i ERC (“El PSC arrolla y ERC se dispara”), mentre que obvia els descensos de CiU i PP. Cal remarcar que els titulars esquiven les interpretacions.

Subtitulars: “El PSOE acaricia los 11 millones de votos y supera al PP en 16 diputados”, “El PP pierde 35 escaños y vuelve a la oposición tras ocho años de Aznar”, “La mayoría absoluta en manos de partidos nacionalistas” i “La participación es la tercera más alta registrada en la historia democrática”

Els subtitulars de LV mantenen la línia informativa dels titulars, tot evitant la interpretació i l’opinió. Cal remarcar que el subtitular “La mayoría absoluta en manos de partidos nacionalistas” significa de manera ímplicita que el diari del Grup Godó considera que el PP i el PSOE són partits no nacionalistes en contraposició a les forces polítiques basques, gallega, catalanes i canària que han obtingut representació parlamentària i que sí són considerades nacionalistes.

-El Periódico

Titulars: “Zapatada (sic) a Aznar i Rajoy”, “Rebel·lió democràtica contra el PP” i “Les urnes reforcen el tripartit català”

Els titulars d’El Periódico s’allunyen de la posició informativa, ja que parteixen de l’objectivitat dels resultats per interpretar-los. Com podrem veure més endavant, la interpretació d’EPC és diferent completament de la que fa El Mundo. EP atribueix la victòria del PSOE als mèrits dels socialistes (“Zapatada (sic) a Aznar i Rajoy”) – fixem-nos que és l’únic titular analitzat que cita Aznar- i qualifica els resultats de “rebel·lió democràtica contra el PP”. Una altra de les interpretacions és considerar que la nova composició del Congrés del Diputats espanyol reforça el tripartit català. Cal dir que el titular principal (“Zapatada (sic) a Aznar i Rajoy”) evidencia la dependència lingüística que té l’edició catalana d’EPC respecte l’espanyola.

Subtitulars: “L’11-M fa pujar gairebé 9 punts la participació i provoca un terratrèmol polític” i “El PSOE guanya 39 escons i en treu 16 d’avantatge al PP, que en perd 35”

Els subtitulars d’EPC s’adeqüen a una perspectiva informativa, tot i que hem d’exceptuar la qualificació “terratrèmol polític”.

-El País

Titular: “Zapatero derrota a Rajoy en un vuelco electoral sin precedentes”

El titular d’El País similar al de LV, malgrat la introducció de la forma verbal, ja que recorre al mot “vuelco” per definir la nova situació política.

Subtitulars: “El PSOE obtiene la victoria con casi 11 millones de votos, el mayor respaldo en los 27 años de elecciones democráticas”, “El líder socialista promete en su discurso ‘el cambio tranquilo’ y gobernar para todos ‘con humildad’”, “El Partit dels Socialistes de Catalunya duplica a Convergència i Unió y triplica al Partido Popular”.

Els subtitulars d’EP són informatius i, de nou, semblants als de LV, perquè se citen els resultats del PSOE i el “cambio tranquilo” promès pel líder socialista. L’única diferència substancial és el subtitular dedicat als resultats a Catalunya, en el qual EP obvia ERC i sí cita CiU i el PP. En canvi, LV parla d’ERC, però no ho fa de CiU ni del PP.

-Avui

Titular: “Tomb històric”

L’Avui coincideix amb EP i LV en qualificar de “tomb històric” els resultats electorals del 14-N.

Subtitulars: “Victòria inesperada dels socialistes i important vot de càstig als populars”, “A Catalunya, el PSC s'imposa, CiU retrocedeix, ERC avança fortament i el PP ensopega” i “Zapatero es compromet a impulsar un ‘canvi de tarannà’ i ‘governar per a tots’”

El primer subtitular (“Victòria inesperada dels socialistes i important vot de càstig als populars”) se situa en una línia interpretativa perquè defineix la victòria dels socialistes com a “inesperada” i, com fa EM, considera que els resultats són un vot de càstig al PP. Fixem-nos que l’Avui també considera noticiable “el canvi de tarannà” anunciat per Zapatero.

-El Mundo

Titular: “España castiga al PP y da su confianza a Zapatero”.

El titular d’EM és interpretatiu perquè considera que les eleccions suposen un càstig de l’Estat espanyol al PP, la qual cosa comporta que es doni la confiança a Zapatero.

Subtitulars: “El PSOE logra 164 diputados, el PP sufre un descenso hasta 148, pero bordea la mayoría absoluta en el Senado e Izquierda Unida fracasa y obtiene sólo cinco escaños”, “En Cataluña el PSC sube, CiU pierde cinco escaños, ERC tiene una espectacular subida de uno a ocho diputados, el PP se hunde e ICV-EUiA dobla su representación” i “Rodríguez Zapatero: ‘Me comprometo a encabezar un cambio tranquilo y os aseguro que el poder no me va a cambiar’”

Els subtitulars d’EM es refereixen als resultats en una línia més pròxima a la informació i més allunyada de la interpretació. Hem d’assenyalar que el diari dirigit per Pedro J. Ramírez és l’únic que informa de la majoria absoluta dels populars al Senat i que recorre a la cita directa per parlar del “cambio tranquilo”, que LV i EP també inclouen a les seves planes d’obertura. Pel que fa als sufragis de Catalunya, EM, amb l’Avui, no obvia cap de les forces parlamentàries que obtenen representació, cosa que les tres capçaleres restants sí fan.

Conclusions

La Vanguardia, El País i l’Avui, que curiosament empren el terme “tomb electoral”, opten per unes portades més informatives i s’allunyen de la resta de capçaleres, que es decanten per un titular interpretatiu. De manera curiosa,

El Mundo i El Periódico se centren en la interpretació dels resultats des de dues perspectives diferents: el diari del Grupo Z es decanta pel protagonisme de Rodríguez Zapatero en la victòria, mentre que la capçalera que dirigeix Pedro J. Ramírez considera que les eleccions s’han de considerar una derrota del PP, que rep un càstig dels ciutadans.