Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
8 de maig de 2005
Novetats  
   
La informació sobre l'EGM de la premsa com a propaganda
   
Contrastant
 
 

El dia 15 d'abril de 2005 l'AIMC va donar a conèixer el darrer EGM que ha elaborat. Òbviament, els diaris se'n van fer ressò i a continuació analitzarem el que en van dir.

1. El Periódico de Catalunya

En un petit requadre de la portada EPC remarca que "EL PERIÓDICO supera 'ABC' i és el tercer diari més llegit d'Espanya". El titular de la notícia és gairebé idèntic: "EL PERIÓDICO supera 'Abc' i és el tercer diari més llegit d'Espanya". El primer subtítol afirma que és el líder a Catalunya ("El diari del Grupo Zeta reafirma el seu lideratge absolut a Catalunya."). Cal comentar el sintagma "lideratge absolut", que és redundant perquè o s'és líder o no se n'és, raó per la qual l'adjectiu absolut té un ús merament retòric. I el segon subtítol compara EPC amb LV, el seu competidor més directe: "Amb 893.000 lectors, avantatja en més de 127.000 'La Vanguardia'".

La notícia comença amb les dues idees anteriors:

EL PERIÓDICO no només manté el lideratge a Catalunya, sinó que segons l'informe de l'Estudi General de Mitjans (EGM) donat a conèixer ahir, augmenta el nombre dels seus lectors i es converteix en el tercer diari d'informació general més llegit a Espanya.

En aquesta oració s'ha d'assenyalar l'ús de l'expressió "no només... sinó que", que serveix per emfasitzar la segona idea a partir d'una idea ja coneguda i que és favorable per al diari.

A continuació trobem aquesta oració:

El quart lloc l'ocupa Abc amb 852.000 lectors, seguit, a una certa distància, per La Vanguardia, que només arriba als 766.000 lectors, un 4,3% menys que en l'anterior mesurament de l'EGM.

Cal remarcar l'ús de l'adverbi només relacionat amb el nombre de lectors de LV. Així, segons EPC, 766.000 lectors no són gaires i s'assenyala la pèrdua de lectors de LV.

La comparació entre EPC i LV també es manté pel que fa a les edicions on line:

L'informe de l'Enquesta General de Mitjans reflecteix la xifra de 264.000 usuaris d'internet que consulten l'edició on line d'EL PERIÓDICO. Per la seva part, l'edició on line de La Vanguardia ha perdut, segons el mateix estudi, un 16% dels seus usuaris.

La lluita per aconseguir lectors i lectores entre el Grupo Zeta i el Grupo Godó no afecta només els diaris d'informació general o les seves versions electròniques. Passa el mateix amb els diaris esportius: Sport, del Grupo Zeta, i Mundo Deportivo, del Grupo Godó. Veiem com presenta les dades sobre aquests dos diaris EPC:

'SPORT' El diari del Grupo Zeta dedicat al món dels esports ha consolidat la seva posició entre la premsa esportiva. Segons l'EGM publicat ahir, el nombre de persones que cada dia llegeixen Sport ha augmentat un 13% respecte al mateix estudi de l'any anterior, fins a arribar a un total de 623.000 lectors. A Catalunya, Sport compta amb 364.000 lectors, i ha experimentat un creixement que se situa en el 16%.
Sport compta amb una audiència significativa en totes la comunitats autònomes, i destaca la seva implantació al País Valencià, en què compta, segons l'estudi de l'EGM donat a conèixer ahir, amb un total de 53.000 lectors; Galícia, amb 42.000, i Andalusia, amb 27.000.

En primer lloc, el text parla de la posició del diari entre la premsa esportiva i, després, esmenta les xifres de venda de l'Sport i en quins llocs de l'Estat espanyol té més lectors. Si en fixem en la posició que ocupa l'Sport entre esportiva, EPC afirma que el diari del Grupo Zeta "ha consolidat la seva posició". Si llegim el fragment següent d'El País veurem què vol dir "ha consolidat la seva posició":

Dentro de la prensa deportiva, el líder del sector, Marca, cede el 2,5% de sus seguidores y se queda con 2.554.000. As se mantiene estable con 939.000 mientras que Mundo Deportivo crece el 8% (648.000) y Sport desciende a la cuarta posición (623.000).

Les dades que transcriu EP no permeten parlar de consolidació del lloc, sinó de baixada. Per tant, EPC compara les dades del Grupo Zeta amb el Grupo Godó quan és el guanyador, però no pas quan és el perdedor.

Pel que fa al suplement dominicals, EPC escriu el següent:

SUPLEMENTS DOMINICALS
Pel que fa als suplements dominicals, Dominical, que es distribueix amb EL PERIÓDICO, té 1.325.000 lectors a tot Espanya.

El que no diu EPC és que el suplement Dominical ha perdut lectors, com afirma EP:

Por su lado, Dominical, editado por el Grupo PRISA y el Grupo Zeta y distribuido con El Periódico y varios diarios regionales, registra un descenso del 7,5% y se sitúa en 1.325.000. [...] El magacín de La Vanguardia logra 2.023.000 y el de El Mundo registra 1.289.000.

Una altra vegada EPC no diu el que no li convé: que el dominical de LV té més lectors i que el seu dominical ha perdut lectors i lectores. És a dir, EPC ens torna a amagar la informació que no dóna una imatge guanyadora al seu grup.

2. El País

EP titula "EL PAÍS bate su mejor marca y logra 2.191.000 lectores diarios". S'ha d'assenyalar que EP no diu explícitament que sigui el diari més llegit de l'Estat espanyol, si bé es pot deduir perquè utilitza un llenguatge típicament esportiu ("bate su mejor marca") i perquè el nombre de lectors supera els dos milions.

El lead de la notícia remarca el que s'afirma al titular:

El diario EL PAÍS ha batido en el primer trimestre del año sus mejores marcas en cuanto al número de lectores, con una media diaria de 2.191.000. Los datos del Estudio General de Medios (EGM) difundidos ayer revalidan la primacía de EL PAÍS entre los rotativos de información general de pago.

El lèxic és el mateix que el que s'usa en el titular: "ha batido [...] sus menjores marcas". A més, ara s'afirma explícitament que és el diari més venut i que ja ho ha estat en altres ocasions ("revalidan la primacía de EL PAÍS").

En el paràgraf següent EP assenyala que ja fa temps que és el diari és llegit:

Con estos resultados, EL PAÍS acumula 12 oleadas consecutivas de crecimiento y alcanza una cuota bruta de mercado del 33,5% teniendo en cuenta los otros cinco grandes diarios de circulación nacional (El Mundo, Abc, La Vanguardia, El Periódico y La Razón).

D'altra banda, EP també fa referència a la lluita entre EPC i LV a l'hora d'aconseguir més públic lector:

Abc, que era tercero a finales del año pasado, retrocede al cuarto puesto (852.000). Es aventajado por el rotativo catalán El Periódico (893.000), que se aleja de su principal competidor, La Vanguardia (766.000).

Pel que fa a la premsa esportiva, EP escriu el següent:

Dentro de la prensa deportiva, el líder del sector, Marca, cede el 2,5% de sus seguidores y se queda con 2.554.000. As se mantiene estable con 939.000 mientras que Mundo Deportivo crece el 8% (648.000) y Sport desciende a la cuarta posición (623.000).

De l'As, que forma part de Prisa, EP diu que "se mantiene estable" i no se'ns diu si és estable a la baixa o estable a l'alça. En canvi, de Marca se'ns diu que "ha cedido el 2'5%" i que "se queda" amb més de dos milions i mig de lectores. La utilització de "se queda" té la intenció de rebaixar la importància de tenir més dos milions i mig de lectors diaris, més, per exemple, que EP.

3. El Punt

El Punt titula el text com segueix: "El Punt: 187.000 lectors". I comença afirmant que són les millors dades d'audiència des de la fundació del diari:

El Punt segueix el creixement iniciat amb la sortida de l'edició de Barcelona, i té 19.000 lectors més respecte al darrer Estudi General de Mitjans (EGM) fins a un total de 187.000 a tot Catalunya, la xifra d'audiència més alta fins ara de la història del diari.

A més, cal remarcar que la resta de la notícia fa referència a les audiències de les diverses edicions d'El Punt:

A més de mantenir-se com a quart diari d'informació general més venut a Catalunya, cal destacar que, des de la sortida de les noves edicions a Barcelona el novembre del 2003, l'audiència d'El Punt en aquesta demarcació ha crescut 41.000 lectors (de 28.000 a 69.000). També augmenta a les comarques de Girona, on es recuperen 7.000 lectors fins a 94.000. Pel que fa a les comarques de Tarragona, El Punt manté els 25.000 lectors que per primera vegada a la història es van aconseguir en l'anterior EGM. Pel que fa a Presència, té 69.000 lectors a tot Catalunya.

Com es pot comprovar, la notícia d'El Punt no fa referència als altres diaris.

4. El Mundo

El titular d'EM és el següent: "EL MUNDO es el periódico que más crece y bate su propio récord de audiencia con 1.387.000 lectores". En el titular s'assenyala que és "el más crece", amb la qual informació podem deduir que no és el més llegit. A més, també hi ha una referència al fet que és més llegit que mai ("bate su propio rècord d'audiencia").

L'avantítol explicita que és el segon diari més llegit de l'Estat espanyol i que es manté com a segon tot augmentant el seu avantatge amb el competidor més proper ideològicament ("El diario consolida su segunda posición e incrementa la diferencia de audiencia con 'Abc', que cae de nuevo al cuarto puesto, al superarlo en más de 500.000 lectores").

La notícia comença, com ha passat en els diaris anteriors, fent referència a EM en els primers tres paràgrafs:

Los primeros meses del año han sido especialmente positivos para EL MUNDO, que vuelve a batir su propio récord de audiencia y consolida firmemente su posición de segundo diario nacional, hasta el punto de superar por primera vez en número de lectores a Abc y La Razón juntos, según los datos de la primera oleada del año del Estudio General de Medios (EGM). Con un total de 1.387.000 lectores, es el periódico de ámbito nacional con mayor crecimiento en un año (11,8%) e igualmente si se comparan los datos con los de la última oleada de 2004 (5,6%).
Los buenos resultados de audiencia de EL MUNDO son tanto más relevantes por cuanto se comparan con un periodo del año pasado de especial incremento de la lectura de periódicos, que incluyó la campaña electoral, la masacre del 11-M y el vuelco político del 14-M.
Las investigaciones de nuestro diario en torno a la preparación y posterior ejecución de estos atentados, su posición sobre los grandes temas nacionales y su exitosa política de promociones -basada siempre en productos culturales, como corresponde a un diario de calidad-, han sido muy bien acogidas por los lectores y justifican el importante incremento de audiencia registrado. Por primera vez, EL MUNDO supera a Abc en más de 500.000 lectores.

El lèxic que utilitza EM per referir-se a les dades de l'EGM són d'allò més eloqüents: "[meses] especialmente positivos", "vuelve a batir su propio récord", "consolida firmemente su posición de segundo diario nacional", "los buenos resultados de audiencia", "las investigaciones de nuestro diario" i "el importante incremento de audiencia registrado".

La referència al nombre de lectors d'EP apareix en el quart paràgraf:

El País mantiene la primera posición con 2.191.000 lectores. Supera en un 4,7% su audiencia de hace un año y mejora sólo un 1,7% en relación a la tercera oleada del EGM de 2004.

Lògicament, cal relativitzar l'èxit d'un competidor, de manera que l'augment del nombre de lectors des del darrer EGM porta un solo.

Pel que fa als suplements dominicals, ens trobem el següent:

El Magazine de EL MUNDO logra una nueva cifra récord de audiencia y suma 65.000 lectores más (5,3%), hasta alcanzar 1.289.000. Si la comparación se hace con el año anterior, el incremento es superior (6,7%).
El semanal, del grupo Vocento, mantiene su liderazgo entre los suplementos dominicales, seguido de El País Semanal.

Així doncs, no EM no ens forneix dades del primer i segon, però sí la del seu dominical. El Semanal (suplement d'ABC) té 4.707.000 lectors i El País Semanal en té 3.364.000, molts més que El Magazine d'EM.

Per acabar, EM dedica quatre paràgrafs a parlar d'ell mateix:

Liderazgo en cuatro comunidades
El crecimiento de la audiencia de EL MUNDO se apoya en la positiva evolución de casi todas sus ediciones. En cuatro comunidades autónomas -Castilla y León, País Vasco, Baleares y Extremadura- es el primer diario nacional.
En el resto de las comunidades autónomas EL MUNDO ocupa la segunda posición, salvo en Andalucía por el fuerte peso de 'Abc' de Sevilla, aunque la diferencia entre ambos diarios se ha reducido en cerca de 20.000 lectores en relación a la anterior oleada del EGM.
Destacan especialmente los incrementos registrados por EL MUNDO en Cataluña (23,1%), Galicia (15,3%), Andalucía (8,7%) y Comunidad Valenciana (4,3%), lo cual contribuye de forma notable al aumento global de la audiencia de nuestro periódico.
La edición de Madrid del diario suma 459.000 lectores, con un crecimiento del 4,3% en relación a los datos acumulados de la última oleada de 2004, lo que supone casi 20.000 lectores más, superando a 'Abc' en más de 100.000 lectores. Como la mayoría de los diarios, EL MUNDO alcanzó sus mejores resultados coincidiendo con los atentados del 11-M, aunque ahora se acerca a aquel récord.

Al principi de la citació EM fa referència al fet que és "el primer diario nacional" al País Basc. Aquesta afirmació amaga que no és el diari més llegit al País Basc. De fet, El Correo Español i Diario Vasco tenen més lectors i lectores que EM.

5. La Vanguardia

LV, sota el títol de "La prensa deportiva", parla primer de MD que de LV. La raó és ben senzilla: MD ha guanyat lectors i, a més, guanya l'Sport en la lluita per l'audiència, mentre que LV perd lectors i perd posicions respecte d'EPC, el seu competidor més directe.

A continuació s'afirma el següent:

Destaca en la prensa deportiva el gran aumento de Mundo Deportivo, dado que ha ganado ciento quince mil lectores en el último año. Los éxitos deportivos del Barça y del Espanyol, así como los JJ.OO., han propiciado un crecimiento constante de este rotativo a lo largo de todo el año y lo han situado tercero de su especialidad, tras Marca y As.

Com es pot veure, LV no compara MD amb l'Sport, diari al qual supera en audiència. El text, assenyala que MD ha pujat algun lloc en el rànquing d'audiència, fet que es dedueix a partir de "y lo han situado tercero en su especialidad".

Pel que fa a LV, trobem que es comparen les dades amb les d'ara fa un any perquè LV guanya lectors i s'ometen les del darrer EGM perquè en perd (4'3% menys):

La Vanguardia sigue siendo el quinto diario de España en número de lectores y ha ganado 49.000 más según los resultados del EGM de los últimos doce meses.

El fet que aquest text aparegui en l'últim paràgraf de la notícia posa en evidencia que LV no està gaire contenta amb aquestes dades. D'altra manera les hauria ressaltat molt més.

Finalment, LV assenyala que el dominical ha augmentat el nombre de lectors:

El Magazine de La Vanguardia tiene una audiencia superior a los dos millones, habiendo crecido en el último año en 200.000 ejemplares.

A diferencia d'EPC, LV no s'ha comparat cap vegada amb el diari del Gupo Zeta.

6. Avui

L'Avui es fa ressò de les dades de l'EGM de les ràdios, però no comenta les dades de l'EGM dels diaris. Creiem que es pot interpretar que les dades de l'informe no li són favorables, raó per la qual és millor de no parlar-ne.

7. Conclusió

Al llarg del text hem vist com es reprodueixen els mateixos fets que en anteriors EGM. En primer lloc, els diaris remarquen el que els afavoreix. En segon lloc, els diaris no parlen d'allò que no els afavareix o mostren les dades de manera que el lector hagi de fer un esforç per deduir que les dades no li són favorables. En tercer lloc, aquestes notícies no cauen dins l'àmbit de la informació, sinó de la propaganda. I, en quart lloc, els EGM són un bon exemple de com la propietat dels mèdia influeix en la informació.