Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
La pretesa relació d'ETA amb l'11-M segons El Mundo (II): Les presentacions a les dues parts de l'entrevista a José Emilio Suárez Trashorras (4 i 5 de setembre de 2006)
   
Contrastant
 
Com ja hem dit en un article anterior, el 3 de setembre de 2006 El Mundo dedica gran part de la portada, més del cinquanta per cent, a anunciar que a partir del dia 4 publicarà una entrevista amb José Emilio Suárez Trashorras, acusat d'haver lliurat els explosius als islamistes que van participar en l'11-M.

EM titula en portada com segueix:

Avantítol: Desde mañana, entrevista exclusiva con José Emilio Suárez Trashorras sobre el 11-M
Titular: "Soy víctima de un golpe de Estado encubierto tras un grupo de musulmanes"
Subtítols: "Todo estaba controlado por los Cuerpos de Seguridad" i "Existen complicidades que el juez está dispuesto a descubrir"

A més, a la portada hi ha una fotografia d'un primer pla de Trashorras, feta el dia de la seva boda, on apareix molt mudat. També cal remarcar que la fotografia és molt gran.

1. Presentació de l'entrevista

1.1. El contingut de l'entrevista segons el periodista

EM afirma el següent pel que fa al contingut de l'entrevista:

A modo de prólogo de las revelaciones que comenzarán mañana en EL MUNDO hemos querido hoy centrar al personaje, introducirnos en su trayectoria vital.

És a dir, qualifica les paraules de Trashorras de revelaciones. Segons el DRAE una revelación és la "manifestación de una verdad secreta u oculta". Per tant, Trashorras ens explicarà la veritat que els altres no podem saber. És important, doncs, situar l'entrevista en el context de la veritat, d'altra banda, un concepte molt relliscós. El que es desprèn de la presentació és que Trashorras no ens enganyarà.

1.2. Les tesis que defensa Trashorras

En aquesta presentació de l'entrevista amb Trashorras apareixen set tesis de l'acusat de proporcionar els explosius als autors de l'11-M ja que l'objectiu del text no és fer-ne un extracte sinó contextualitzar-la.

Les set tesis de Trashorras són les següents:

1. L'11 fou un cop d'estat encobert.

2. Els cossos policials tenien controlats els islamistes.

3. El jutge que instueix el sumari de l'11-M no vol descobrir què s'amaga al darrere de l'atemptat, raó per la qual no detindrà o imputarà diversos agents dels cossos policials.

4. La versió oficial és un muntatge policial.

5. Ell creia que va pactar amb la policia i amb el jutge que seria un testimoni protegit.

6. Es considera una víctima de la policia, que l'ha traït i enganyat.

7. Manuel García Rodríguez, el Manolón, inspector cap de la brigada d'estupefaents de la policia espanyola a Avilés, li diu que s'integri a la banda d'El Chino, que traficava amb haixix.

Aquestes tesis es poden trobar en els textos següents:

"Soy una víctima de un golpe de Estado encubierto tras un grupo de musulmanes" (títol de portada)
"Todo estaba controlado por los Cuerpos de Seguridad" - "Existen complicidades que el juez no está dispuesto a descubrir" (subtítols de portada)
"Soy una víctima de un golpe de Estado que se ha tratado de encubrir detrás de las responsabilidades de un grupo de musulmanes y de los confidentes, cuando estaba todo perfectamente controlado por los Cuerpos de Seguridad. Existen complicidades que el juez no está dispuesto a descubrir; si no, deberían estar detenidos o imputados agentes de varios Cuerpos de Seguridad".
José Emilio revela ahora cómo todo fue un montaje de la Policía y cómo siguió sus indicaciones en todo momento.
La primera declaración de Trashorras ante el juez, en la que reconoció que había visto los explosivos en el coche de Jamal Ahmidan en la noche del 28 de febrero de 2004, fue definitiva. Emilio asegura que estaba convencido de que había llegado a un pacto con la Policía y con el juez, que era testigo protegido y que no iba a haber cargos contra él. Lo más que iba a estar en prisión era un mes. En este contexto [feia de confident de la policia], fue a finales de 2003 cuando Suárez Trashorras, y según su versión por indicación del inspector Manuel García, se introdujo en una banda de traficantes de nacionalidad marroquí, que se acercaban de vez en cuando por Asturias.
Quiere romper su silencio para desenmascarar a los que considera que le utilizaron y le engañaron.

És interessant de remarcar que cinc de les set tesis apareixen en llocs prominents de la notícia: en el titular i en el primer i segon paràgrafs.

1.3. Les conseqüències de l'entrevista

El periodista explica les conseqüències de l'entrevista en dos fragments:

EL MUNDO ha conseguido, en rigurosa exclusiva, una entrevista con Suárez Trashorras. Se trata de una larga confesión en la que se dan las claves para entender lo que, hasta ahora, constituían sólo incógnitas. Nuestro periódico publicará, a partir de mañana lunes, todas sus respuestas, que abren nuevas puertas a la investigación.
Después de dos años se siente como el gran chivo expiatorio y, ante una posible condena que puede sobrepasar 3.000 años de cárcel, ya no tiene miedo. Quiere romper su silencio para desenmascarar a los que considera que le utilizaron y le engañaron.

En primer lloc, el lector/la lectora podrà entendre allò que fins ara eren incògnites a partir de la confesión de l'entrevistat. La paraula confesión pressuposa que el que explicarà Trashorras és el que ell sap i que, per tant, no ens enganyarà. En segon lloc, les paraules de Trashorras ofereixen una nova perspectiva del rerefons de l'11-M ("abren nuevas puertas a la investigación"). I, en tercer lloc, l'objectiu principal per a Trashorras a l'hora de concedir l'entrevista és "desenmascarar els policies que el van utilitzar i que posteriorment el van enganyar". (Per cert, aquesta oració és la darrera de la peça, amb la qual cosa la idea que s'hi expressa queda especialment remarcada). Així doncs, les conseqüències de la publicació de l'entrevista no són menors i totes tenen com a finalitat desacreditar el que el periodista anomena versió oficial.

2. El periodista es distancia de la versió oficial de l'11-M

A continuació veurem com el periodista no assumeix la versió oficial de l'11-M i com s'ho fa per distanciar-se'n:

José Emilio Suárez Trashorras, un ex minero asturiano, se convirtió desde el primer momento en el personaje clave de la investigación de los atentados del 11-M. La versión oficial vendió con todo lujo de detalles cómo en la noche del 28 al 29 de febrero de 2004, este joven de Avilés recibió, acompañó y ayudó a tres de los terroristas autores materiales de los atentados, Jamal Ahmidan y otros dos marroquíes procedentes de Madrid, para que pudieran llevarse de Mina Conchita unas mochilas cargadas con explosivos. El propio José Emilio confesó en un primer momento ante el juez que había visto los explosivos en el coche de Jamal. Según la misma versión, José Emilio envió otras tres bolsas con explosivos a Madrid con tres jóvenes amigos suyos en autobuses de línea regular.

En aquest paràfrag és molt clar que el periodista no assumeix la versió oficial de l'11-M. En primer lloc, parlar de la versió oficial implica que n'hi ha un altra, que hi ha una versió no oficial. En segon lloc, el fet d'escriure que la versió oficial vendió con todo lujo de detalles el que va passar la nit del 28 i la matinada del 29 de febrer de 2004 implica una crítica a aquesta versió. En aquest sentit el verb vendió té una connotació negativa ben clara. Una veritat no es ven. Per exemple, EM no ven la seva hipòtesi del que va passar l'11-M. A més, vendre se situa dins el context de la propaganda, que avui dia està mal vista per l'opinió pública. I, en tercer lloc, quan presenta els viatges a Madrid en autobusos el periodista es refereix a "según la misma versión", és a dir, la versió oficial, amb la qual cosa qüestiona les raons dels fets, atès que Trashorras afirma que els joves van transporta-hi droga, no explosius.

També tenim aquesta altra citació:

Quien así habla es uno de los personajes clave relacionados con los atentados del 11-M. Nada menos que José Emilio Suárez Trashorras, el ex minero que presuntamente y, según la versión oficial, habría entregado los explosivos para la masacre a los radicales musulmanes en la noche del 28 de febrero de 2004, en Mina Conchita, una pequeña explotación minera asturiana.

El periodista escriu queTrashorras va lliurar els explosius als islamistes la nit del 28 de febrer de 2004 "según la versión oficial". Dóna a entendre, doncs, que aquest fet potser no va passar. A més, el periodista utilitza el condicional compost habría entregado amb la intenció de deixar la qüestió oberta. Certament, està molt bé el periodista deixi la qüestió oberta, que es distanciï de la versió oficial, ates que és una manera d'actuar i de fer periodisme que es pot fer sempre fins que el fet no estigui judicialment tancat (i, fins i tot en aquest cas, de vegades es pot plantejar si la decisió judicial és la més adequada a partir de les dades objectives de què es disposa).

Al final de l'article el periodista també pren partit:


SIN PRUEBA MATERIAL
[...]
Al margen de la declaración de El Gitanillo y de Iván Granados nunca pudieron encontrar contra él una prueba material. Efectivos de la Guardia Civil buscaron inútilmente explosivos y drogas en el trastero que tenía Trashorras en el edificio de su anterior domicilio, en la Travesía de la Vidriera. Después de cinco horas de registro, de rascar las paredes y de cambiar varias veces a los perros detectores, llegaron a la conclusión, delante del propio padre de Emilio, de que allí ni había explosivos ni los había habido nunca.

Cap al final de l'article, doncs, el periodista remarca, perquè ho destaca, que no hi ha cap prova material que impliqui Trashorras en l'11-M, sinó que l'únic que incrimina l'ex miner asturià són unes declaracions de gent del seu voltant. El periodista remarca dues vegades la manca de proves material contra Trashorras: nunca i inútilmente. A més, explica que la policia no va trobar restes d'explosius en el traster tot i haver-s'hi passat una bona estona, cinc hores. Des d'un punt de vista lògic, el fet que la policia no trobi restes d'explosius al traster no implica que Trashorras no els hagi tingut en un altre lloc. Per tant, el fet que la Guardia Civil no trobés restes d'explosius al traster de Trashorras no és determinant. Així, pot haver-hi proves indiciàries de caràcter incriminatori que les acusacions (principalment el fiscal) poden aportar a la vista oral i a partir de les quals el jutge pot arribar a la convicció que hi ha elements incriminatoris que desvirtuen la presumpció d'innocència de l'acusat i, per tant, el considera culpable d'allò de què se l'acusa.

Tot plegat permet arribar a la conclusió que el periodista no assumeix la versió oficial. Per exemple, si assumís la versió policial no hauria escrit que la Guàrdia Civil va estar buscar explosius inútilmente, sinó que hauria utilitzat una altra expressió ("La Guardia Civil no encontró", "sin encontrar", o d'altres).

3. Caracterització de José Emilio Suárez Trashorras

El periodista dedica una part significativa de la peça periodística a fer un perfil humà de Trashorras:

Aislado en su celda, tuvo un desconcierto inicial por no aceptar una detención que él creía injustificada. Se rebeló por lo que él consideró la traición de Manuel García Rodríguez, Manolón, el responsable de estupefacientes de la comisaría de Avilés, de quien era confidente y a quien consideraba su mejor amigo. Comenzó a serenarse gracias al apoyo incondicional de sus padres y ayudado por la medicación que le ha proporcionado un psiquiatra pagado por la familia.

Ha terminado en prisión los estudios de secundaria que tenía pendientes. Ha aprobado la Selectividad y ahora está dispuesto a comenzar una carrera universitaria.

A modo de prólogo de las revelaciones que comenzarán mañana en EL MUNDO hemos querido hoy centrar al personaje, introducirnos en su trayectoria vital. Para ello, nada mejor que repasar su vida de la mano de sus padres, que en todo momento, y a pesar del dolor que les ha producido la situación, han confiado en que al final resplandecerá la verdad y la justicia en la investigación del 11-M y su hijo será exonerado.

Emilio para ellos era un chico normal. Se comportaba con mucha vitalidad. Era muy sociable y derrochaba cariño. Su único problema consistía en que era un poco raro con las comidas.

En el colegio nunca tuvo problemas con los compañeros. Cuando ya era adolescente demostró una afición enorme por las motos y los coches. A su hermana mayor y a él les compraron una motocicleta al terminar el bachiller.

CAMBIO DE CONDUCTA
Fue a esa edad, a los 17 años, cuando los padres notaron un cambio en su conducta. Comenzó a hablar en un tono más alto de lo normal. Se excitaba mucho y soportaba muy mal que le contestaran. En los estudios empezó a flaquear. No aprobó la Selectividad. Sus padres pensaron en llevarlo interno a un colegio de los jesuitas. No lo hicieron. Probaron en maestría pero tampoco terminó los estudios.

Los malos tonos fueron a más. Le había cambiado el carácter y su madre se dio cuenta de que aquello no era normal y que no se trataba de una rabieta de quinceañeros. Lo llevaron a un médico y luego a otro. Hasta que encontraron uno que dio en la diana. Emilio tenía un brote esquizofrénico que podía ir a peor. De todas formas podía hacer una vida prácticamente normal.

Emilio comenzó con el nuevo siglo una amistad con un joven de Avilés llamado Antonio Toro. Era un muchacho fuerte, con mucho gimnasio encima, que manejaba dinero. Emilio, una persona muy confiada, se dejó fascinar por su personalidad dominante.

Toro tenía una hermana, María del Carmen, y Emilio comenzó a salir con ella siempre con la preocupación de la mala experiencia sentimental que había tenido antes. Ese noviazgo nunca fue bien visto por Antonio.

La presentació humana que fa el periodista en cap cas no és negativa, sinó que ben aviat pretén que el lector/la lectora se senti a prop del personatge. Diverses expressions permeten fer aquesta afirmació. Trashorras se rebeló quan es va considerar traït. En aquest cas, el verb rebelarse té un sentit positiu perquè Trashorras es va rebel·lar contra una injustícia. (Òbviament, el verb rebelarse també té un sentit negatiu, però no és el cas.) Quan parla dels estudis, el periodista afirma que "está dispuesto a comenzar una carrera universitaria". L'expressió "está dispuesto" evidencia una bona actitud de Trashorras davant els estudis universitaris. Avui dia, l'afirmació "Quería independizarse económicamente", atesa l'edat fins a la qual els joves romanen a casa dels pares, provoca una bona impressió del personatge en la persona que llegeix el text. L'amor fracassat amb una nova que el feia patir incideix en la línia d'apropar el personatge al lector/a la lectora. Presentar l'ex miner com "una persona muy confiada" va en la mateixa línia.

Hi ha també d'altres citacions que presenten d'altres facetes de Trashorras:

Participó, como confidente en operaciones importantes a lo largo del 2001, 2002 y 2003, que culminaron siempre con la aprehensión de cantidades importantes de drogas, hachís, cocaína y pastillas, y la detención de los traficantes.
Y fue así como llegamos a la fecha del 11-M. Como muchas mañanas, aquel jueves Emilio se acercó a casa de sus padres. Su madre recuerda cómo estaba descompuesto con lo que había pasado. Insultaba a los terroristas y se preguntaba en voz alta cómo podía haber personas capaces de hacer una cosa así.
El 14 de marzo de 2004, la fecha electoral, Emilio fue a votar con sus padres. Tanto él como su padre votarían, como siempre, al Partido Popular.

En aquestes citacions se'ns presenta el personatge com un confident eficaç ja que ha participat en "operaciones [antidroga] importants" al qual va afectar profundament l'11-M ("estaba descompuesto") i que va votar PP el 14 de març.

A partir de tot el que hem reproduït és evident que el periodista fa una humanització del personatge que ens presenta. En principi, la humanització d'una persona que està acusada de greus delictes no tindria res d'excepcional si fos una manera de fer habitual. El fet anòmal, doncs, no és humanitzar una persona acusada de greus delictes, sinó fer-ho només quan li interessa al periodista (i al diari). Per exemple, EM mai no ha fet la humanització de cap persona acusada de col·laborar amb ETA (i, òbviament, encara més si és acusada de pertànyer-hi). No tenim "trayectoria[s] vital[es]" de les persones acusades de col·laborar amb ETA, acusació idèntica a la Trashorras. Posarem un exemple paradigmàtic. La treva de 1998 va permetre que TV3 emetés un reportatge de la BBC sobre la situació política a Euskadi en aquell moment. Una de les persones entrevistades per la BBC va ser una de les germanes de José Antonio Lasa, presumpte membre d'ETA que el GAL va matar. Quants dels teleespectadors que van veure el reportatge sabien que Lasa tenia com a mínim una germana? Amb tota seguretat, ben pocs.

4. La presentació dels pares de Trashorras

Els pares de Trashorras són presentats com uns pares normals. Aquesta presentació també serveix, indirectament, per humanitzar la figura de Trashorras.

Al llarg del text el periodista forneix el lector/la lectora d'un grapat d'informacions sobre els pares de Trashorras. Així, els pares estan ben avinguts, el pare té una bona feina i és treballador i honrat, la mare, molt sociable, perd la feina que tenia com a professora de balls de saló arran de la detenció del fill, estan vivint un malsom, van buscar el seu fill desesperadament arran de la detenció, visiten el fill sempre que els toca, estaven molt preocupats per la salut mental del seu fill en ser detingut i la seva vida es va aturar l'11-M. Tot això surt a les citacions que tot seguit reproduïm:

Conchita y José Manuel forman un matrimonio de mediana edad bien avenido. Él, asturiano de pura cepa. Ella, mitad asturiana, mitad gallega. Siempre fueron personas de gran temple. Sus vidas se detuvieron el día en que acusaron a uno de sus hijos, el menor, de haber proporcionado los explosivos para la matanza del 11-M.

Su padre, inspector agrario en una buena empresa de productos lácteos asturianos, lo metió a trabajar con él. La empresa pasó por una pequeña crisis y ante la posibilidad de eliminar personal José Manuel prefirió que saliera el chico antes de que mandaran a casa a un padre de familia.

El padre era el típico empleado trabajador y honrado. Tenía que recorrer Asturias inspeccionando granjas y haciendo nuevos clientes. La madre tenía un empleo en una empresa dependiente de Asuntos Sociales en el Ayuntamiento de Oviedo. Era profesora de bailes de salón. Lo que mejor se le daba era el son cubano y el tango. Por su carácter extrovertido era muy apreciada por los alumnos. Cuando salió a los periódicos el asunto de Emilio prescindieron de sus servicios.

Para los padres de Emilio comenzó una pesadilla de la que aún no se han despertado. Su hijo se encontraba detenido en Madrid y con la acusación de colaborar directamente en los atentados del 11-M.

Los días siguientes fueron para ellos un auténtico caos. Los periódicos publicaban la foto de su hijo historias dispares en relación con su participación en los atentados.

Desde entonces [l'empresonament del fill] no han faltado a los encuentros con su hijo a través de un cristal o en los vis-à-vis que les permiten. El primer encuentro con su madre fue dramático. Emilio le gritaba a través del cristal que lo habían secuestrado y que todo había sido por culpa de ella, por haberle insistido en que llamara a Manolón.

Nadie les daba ninguna noticia concreta [de la presó on era el seu fill], hasta el punto que viajaron hasta Soto del Real porque les dijeron que Emilio estaba allí pero no era cierto. Su mayor preocupación eran las medicinas que su hijo tenía que tomar por su esquizofrenia. El psiquiatra de Emilio estaba ausente de su consulta porque se casaba una hija suya. Consiguieron por fin las recetas adecuadas y las medicinas y las enviaron a Madrid.

Aquesta presentació dels pares de Trashorras com uns pares normal no tindria res d'especial si no fos que els pares d'altres acusats de col·laboració amb banda armada no reben aquest tractament mediàtic. EM mai no ha publicat res de semblant sobre els pares d'acusats de col·laborar amb ETA. No sabem com són, què pensen, etcètera, els pares de les persones acusades de col·laborar amb ETA, fins i tot d'acusats o acusades de delicte, diguem-ne, menors, com ara deixar un cotxe perquè fugi un membre d'ETA.

5. El perfil psicològic de José Emilio Suárez Trashorras

És molt il·lustratiu com presenta el periodista el perfil psicològic de l'entrevistat. El primer que ens diu és el següent:

Comenzó a serenarse gracias al apoyo incondicional de sus padres y ayudado por la medicación que le ha proporcionado un psiquiatra pagado por la familia.

En fer referència a un psiquiatre, el primer en què pensa el lector/la lectora és que Trashorras pateix una depressió.

Posteriorment, apareix una segona referència a una malaltia psiquiàtrica:

Y todo ello a pesar de que la estancia en prisión, las graves acusaciones que pesan contra él y todo lo vivido en los dos últimos años no han contribuido a la recuperación de su salud mental.

Ara el periodista es refereix a la salut mental de Trashorras, que no està en bon estat, però continuem sense saber quina malaltia té.

Mes endavant, trobem aquesta altra citació:

De hecho, en febrero de 2006 Suárez Trashorras salió de prisión para hacerse una revisión médica en un centro de Vallecas donde se le detectó un ligero empeoramiento en su brote esquizofrénico. De una minusvalía de un 57%, por la que él ya cobraba una pensión desde enero de 2003, se ha pasado a una minusvalía del 65%. Los cuidados médicos de su nuevo psiquiatra y la toma estricta de la medicación, una inyección cada 15 días, le han devuelto parte de la serenidad.

Per fi sabem la malaltia mental que pateix Trashorras: esquizofrènia. Segons els informes mèdics que esmenta el periodista durant el seu internament a la presó ha empitjorat atès que ha passat d'un 57% de minusvàlua a un 65%.

La manera com presenta el periodista el perfil psicològic de l'entrevistat és de manual: fins a la tercera referència no sabem la malaltia mental que pateix Trashorras.

S'ha de tenir en compte que l'esquizofrènia no és una malaltia menor, sinó que es tracta d'una de les malalties psíquiques més greus (i considerada per alguns especialistes com la més greu). A més a més, amb el pas del temps es va agreujant. D'altra banda, l'esquizofrènia és una malaltia que afecta la percepció i la construcció de la realitat i que genera problemes discursius greus. Per tant, atès que el que analitzem és una entrevista en què Trashorras explica el que va passar abans de l'11-M, el que acabem de dir no són detalls intranscendents, ans el contrari. L'esquizofrènia que pateix Trashorras ens obliga a qüestionar la vericitat del que diu. No pas en el sentit que calgui malfiar-se del que diu perquè sigui ell, sinó com a mètode d'anàlisi rigorós. D'aquesta manera, a causa de la malatia que pateix, el que diu Trashorras cal agafar-ho amb pinces. Un dels símptomes de l'esquizofrènia és la creació d'una realitat fictícia, és a dir, la invenció de la realitat que el malalt dóna com a certa però que no existeix. Les afirmacions megalòmanes són una altra de les característiques dels esquizofrènics.

Trashorras, en un moment de l'entrevista, afirma que:

Declaré, como se puede comprobar por los informes psiquiátricos que me hicieron en prisión, presentando un cuadro delirante-alucinatorio. Desde mi ingreso en prisión me he mantenido, como puede leerse en los informes, con predominio de sintomatología deficitaria, ocasionalmente con alucinaciones auditivas y visuales, y con escasa comprensión vivencial, de larga evolución. Eso es lo que ponen los expertos. Durante los 10 primeros días desde mi detención no me dieron mis medicamentos.

És obvi que en part d'aqueest part Trashorras repeteix les paraules que apareixen en els informes mèdics que li han fet.

El primer que cal fer és aclarir el que vol dir Trashorras. Quan afirma que des que és a la presó "me he mantenido [...] con predominio de sintomatología deficitaria" s'ha d'entendre que ha perdut les capacitats intel·lectuals vinculades a la intel·ligència i a l'afecte. Aquestes pèrdues estan causades essencialment pel desenvolupament de la malaltia. Les al·lucinacions auditives i visuals són símptomes característics de l'esquizofrènia i quan diu que són ocasionales vol dir que ha tingut diversos brots. L'"escasa comprensión vivencial" a què fa referència implica que té les vivències afectives malmeses. Per acabar, quan diu "de larga duración" es refereix que fa anys que pateix la malaltia, en concret, des dels disset anys.

Tot això ens permet qüestionar seriosament el que afirma el periodista sobre Trashorras:

En sus exhaustivas respuestas denota una mente en buen estado, capaz de razonar con un criterio equilibrado.

Amb tota seguretat, les afirmacions del periodista no reflecteixen la realitat: ni Trashorras té "una mente en buen estado", ni és "capaz de razonar con un criterio equilibrado".

Per acabar, volem fer un comentari general al contingut de tota l'entrevista. L'entrevista a Trashorras, a causa de la greu malaltia psíquica que pateix, planteja un dubte seriós: fins a quin l'entrevista reflecteix les paraules de Trashorras, dit altrament, quina ha estat la intervenció del periodista en la redacció de l'entrevista? Així doncs, fins a qui punt ha intervingut el periodista en la reconstrucció discursiva de les paraules de Trashorras pel que fa a la coherència i la cohesió del discurs de l'entrevistat? Tenim la certesa que el periodista ha cuinat l'entrevista, de la mateixa manera com els estadístics cuinen les enquestes.