Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
ç
 © Magma3
 
6 d'abril de 2005
Novetats  
   
Aukera Guztiak
Josep Maria Terricabras
  Avui, 3 d'abril de 2005
   
 

Com era previsible, el Tribunal Constitucional espanyol ha confirmat la decisió del Suprem de no acceptar la concurrència d'Aukera Guztiak a les eleccions basques, amb l'argument que és "continuació" de Batasuna, partit declarat fora de la llei. Era previsible perquè, com ha dit el lehendakari, la decisió és política.

La llei de partits ja va ser objecte de polèmica. Prohibir un partit és democràticament gravíssim. La raó principal, que Batasuna no condemnava la violència d'ETA. La pregunta, però, continua vigent: ¿és delictiu el silenci o hi ha d'haver fets i actes perquè hi hagi delicte? Més encara: per enutjós i rebutjable que resulti un silenci, ¿pot ser la base per impedir que uns ciutadans -no condemnats pels tribunals- no es puguin presentar a unes eleccions, i perquè uns altres es quedin sense possibilitat de vot o amb el vot absolutament condicionat? El dret de vot -actiu i passiu-, ¿no és un dret fonamental que només pot ser suspès cas per cas, i no de manera genèrica i global?

Tanta mania d'alguns contra els drets col·lectius i ara resulta que es poden condemnar grups sencers, sense especificar qui és culpable i qui no. Perquè hi ha persones a la llista d'Aukera Guztiak de qui els tribunals espanyols no han pogut demostrar contactes amb Batasuna. Aquestes persones, però, tampoc no es poden presentar. Els tribunals, doncs, no solament han impedit l'exercici del seu dret a possibles culpables (estranya figura!), sinó també a innocents, reconeguts com a tals pels mateixos tribunals. ¿S'aguanta per cap costat, això? ¿I la injustícia que representa el fet mateix que el Constitucional hagi comunicat la suspensió definitiva minuts després de començar la campanya electoral? ¿Com s'haurien pogut preparar adequadament si haguessin estat admesos a les eleccions? La deliberació tardana del tribunal ja era un senyal de rebuig. Tot plegat només s'explica des de certa lògica política. Lògica que jo no comparteixo, però que lamento molt que comparteixin cada dia més persones que semblen valorar la democràcia. Perquè estic segur que, per aquests camins, la democràcia serà cada dia més feble. I, és clar, interessarà menys gent. Que aquesta decisió contra Aukera Guztiak és, a més, una contribució nefasta a la resolució del conflicte basc, potser no cal que ho argumenti.