Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 © Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
DETENCIONS
Isabel-Clara Simó
   
   
 

Mayor Oreja ha fet unes triomfalistes declaracions a Roma sobre la gestió del seu ministeri durant l'any 2000, en què parla d'"importants resultats", tot exhibint quantitats de detinguts en la lluita antiterrorista que no són gens convincents. Llegim (AVUI, diumenge 31 de desembre) que Interior va detenir 190 presumptes terroristes, però tot seguit la notícia aclareix que en van haver d'alliberar 134. És evident que el ministre està nerviós i que necessita urgentment resultats, per pressions del govern de què forma part i per pressió social, i també és evident que està presidint un fracàs.

El mal és que el nerviosisme del ministre l'obliga a fer estranyes maniobres i que pretén presentar com a resultats detencions sovint absurdes; fa molta por quan Interior parla de l'entorno d'ETA, perquè podria tractar-se de xicots i xicotes independentistes sense cap relació amb delictes terroristes, tot posant-los en el mateix sac, per inflar xifres. També llegíem, per exemple, que el presumpte etarra Txapu havia fugit del seu confinament a l'Estat francès; ens assabentava la notícia que Txapu va ser detingut i jutjat a l'Estat francès, que se li va trobar com a delicte només "associació amb banda de malfactors", que com a tal va ser condemnat a quatre anys i que ja havia acomplert aquesta pena; ara bé, el que és preocupant és que els delictes de Txapu són d'abans de l'amnistia de 1977; em pregunto si a Interior li convé remenar els delictes d'abans de l'amnistia, perquè personalitats molt enlairades podrien ser acusades de gravíssims delictes durant el franquisme si hom frivolitza aquella amnistia demanada massivament per tots els ciutadans.
Altrament, les relacions amb el govern francès estan fent confondre l'extradició, perfectament legal, amb l'entrega, que no ho és, i que consisteix a posar els presumptes delinqüents no en mans dels jutges sinó directament de la policia, i a més havent acomplert les penes corresponents a l'Estat veí.

Els resultats del govern Aznar són una pila de detencions indiscriminades, i sense aconseguir aturar els atemptats. La via policial, un cop més -i fa tants anys ja!- demostra la seva ineficàcia. El pitjor és, però, que cada vegada que hi ha una detenció, ETA incrementa els atemptats. Què compta més, que Mayor Oreja pugui presumir de resultats o evitar els atemptats?