Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
ç
 



© Magma3
 
15 de gener de 2005
Novetats  
   
Llengua i anticossos
Francesc Puigpelat
  Avui, 10 de gener de 2005
   
 

Portem un any de tripartit, i ja es pot fer un balanç de la seva política lingüística. Ha estat útil? Eficaç? ¿Hi ha hagut un canvi visible respecte a la de CiU? Per respondre a aquestes qüestions, n'hi ha prou amb la prova del cotó fluix: què diu el Foro Babel. ¿Ha fet cap manifest, el darrer any? Ha ressuscitat? ¿Ha tornat a advertir que el castellà està en risc d'extinció a Catalunya? No. Silenci absolut. Silenci satisfet, diria jo. I, quan el Foro Babel (i la seva artilleria mediàtica) callen, malament per al català.

El diagnòstic del tripartit segueix sent el de sempre: amb enquestes més o menys dubtoses, se'ns vol fer creure que el català va bé. I amb iniciatives com la del català a Europa, es vol desviar l'atenció del problema real: que l'ús social del català baixa a Catalunya, i de manera especial entre el jovent. Fa poc vaig llegir unes declaracions il·luminadores de Pere Armet, professor de secundària, a la revista Lletres. Deia: "He vist dues etapes en la percepció de l'alumnat (sobretot castellanoparlant) de la llengua pròpia de Catalunya. A la primera, decenni 80-90, en què el català era una assignatura més i no era vehicular en l'ensenyament, l'apreciació de la llengua era francament bona, favorable i amb ganes d'aprendre-la. [...] La llengua tenia prestigi, era acceptada i fins i tot resultava trencadora, la qual cosa, per als preadolescents, és un punt a favor. A la segona etapa, anys 90 fins a l'actualitat, amb el català institucionalitzat i immergit, ha augmentat el rebuig d'una part important de l'alumnat castellanoparlant [...] És a partir del fet de convertir-se en llengua oficial a les escoles que es detecta aquest rebuig. Tot el que representi identificació amb el poder, deixa de ser trencador i forma part, en el seu imaginari particular d'adolescents, d'allò que cal rebutjar i és plasta. A més, com que el català no pot competir amb els poderosos mitjans d'oci en llengua castellana, aquesta s'ha convertit en el mitjà més enrotllat per afirmar-se i desenvolupar-se com a persones. La ràpida marginació del català, en ser rebutjat per àmplies capes de la població jove, és evident, i ens portarà, en pocs anys, a la minorització del català al seu propi territori".

Josep Vallcorba, subdirector de Llengua i Cohesió Social, reconeixia fa poc que la immersió a les escoles, tal com està plantejada, pot "generar anticossos" contra el català. Hi estic d'acord. Cal revisar el sistema. Tant de bo que es faci, i ràpid. Perquè el silenci del Foro Babel em posa molt, molt nerviós.