Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
ç
 



© Magma3
 
9 de desembre de 2005
Novetats  
   
Drets individuals i medievals
Joan Manuel Perdigó
  Avui, 8 de desembre de 2005
   
 

Cal treure's el barret davant la solidesa del discurs de Rajoy de dissabte passat a la Puerta del Sol. Amb quina convicció va defensar el valor de l'individu com a únic dipositari de drets en una societat democràtica. És gratificant sentir el líder del PP assumir amb passió els principis de les revolucions liberals. Ja se sap, en aquest país la dreta arriba tard a gairebé tot, però quan hi arriba i fa seva una idea o una causa, demostra una obsessió desmesurada per patrimonialitzar-la.

Una d'aquestes manifestacions tan típiques de la fe dels conversos la vam tenir dissabte. "Nosaltres no vivim mirant enrere. No parlem el llenguatge antic dels drets històrics, les sobiranies medievals o els pobles irredempts", va clamar Rajoy. Fals, encara que només sigui perquè la Constitució espanyola, que tant venera, sí que es permet mirar enrere per proclamar que "empara i respecta els drets històrics dels territoris forals", on els avatars de la història van ser més propicis que a Catalunya, perquè se'ls va respectar l'envejable concert econòmic. Per no citar Suárez, a qui l'existència d'una institució històrica com la Generalitat --d'arrels medievals, però d'enorme legitimitat democràtica-- va permetre arreglar la jugada política del retorn de Tarradellas el 1977, quan la Constitució només era un somni.
Però la cosa més carregosa és el doble tracte que subjau darrere de la contundent oratòria. Si Rajoy fos conseqüent, avui mateix renunciaria a tota reivindicació espanyola sobre Gibraltar. Perquè, ¿quina legitimitat s'invoca? Ni més ni menys que un rebutjat dret històric. Ni tan sols es pot apel.lar a la voluntat dels ciutadans, que prefereixen continuar sent súbdits de sa majestat britànica. Els fets són aquests: Castella va incorporar Gibraltar a la corona el 1462, els britànics el van ocupar el 1704 i Espanya en va firmar la pèrdua de la sobirania el 1713. És a dir, que el penyal va estar 251 anys sota bandera espanyola, i ja en fa 292 que està sota bandera britànica. ¿De què parlem, doncs, si no és de sobirania medieval i de drets històrics?