Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
ç
 



© Magma3
 

29 de gener de 2007

Novetats  
   
... i volem pa amb oli
Salvador Cardús
  Avui, 12 de gener de 2007
   
 

Sí, és molt fàcil escriure que cal plantar cara o que s'ha acabat el bròquil. I llavors, què? Com es menja, això? On cal apuntar-se? Alguns lectors, amb molta raó, demanen explicacions. I sense voler fer la guia del bon patriota català, potser sí que cal afegir alguna reflexió més a la manifestació de santa indignació que sentim per la manca de respecte a què es veu sotmès el català i, en conseqüència, els onze milions de catalans.

Per començar, cal advertir que plantar cara suposa adoptar una actitud bel·ligerant que, d'una banda, violenta qui la manté i, de l'altra, incomoda qui n'és destinatari. És cert que des del punt de vista de la convivència vivim en una societat especialment tova en la qual preferim suportar les incomoditats o les indignitats que no pas denunciar-les i enfrontar-nos-hi. En realitat, i contra el que se sol dir, som exageradament tolerants, especialment amb la major part de comportaments incívics. I l'incivisme és una categoria dins de la qual es poden incloure les conductes que suposen una manca de respecte a la llengua del país, el dret que tenim de ser-hi atesos com a clients i ara, també, l'obligació de saber-la. L'incivisme és la principal forma de manca de patriotisme, aquí i a tot el món.

Si arribem a la conclusió que s'ha acabat el bròquil, això vol dir que hem d'estar disposats a viure en un marc de tensió més gran que el que és propi d'un tarannà indiferent, que és al qual estem acostumats. Des del meu punt de vista, aquesta major tensió no és pas negativa, i tampoc no hauria de suposar que a partir d'ara hem de fer mala cara als altres ni fer-nos mala sang a nosaltres mateixos. De fet, qualsevol actitud moralment exigent obliga a la tensió social. O és que la defensa d'una societat més lliure i responsable, no passa per una major duresa social que no pas l'acceptació d'uns estils de vida dòcils i sense compromisos?

Dic que això no significa males cares, i aquest és un dels desafiaments més importants que tenim si és que plantant cara no volem que ens la trenquin i, a més, volem aconseguir fer més adeptes per a la nostra causa. És possible l'exigència i les bones maneres? En general, sí. Però depèn de la pròpia convicció. Per entendre'ns: dir que s'ha acabat el bròquil no ha de significar que ens posem a la defensiva i adoptem actituds de resistència, sinó passar a una ofensiva propositiva, enraonada, creativa, original, desacomplexada i, si és possible, ben humorada.

Certament, també cal afegir que no hi ha cap possibilitat d'avançar si no és prenent riscos. Tots hem vist situacions d'aquestes en les quals, després de lamentar la covardia nacional dels polítics, un catalanoparlant es passa a l'espanyol, especialment si ha de tractar amb un client i pensa que el podria perdre. Si és un miracle que donades les circumstàncies polítiques dels darrers tres-cents anys siguem nacionalment vius, encara ho és més si tenim en compte fins a quin punt ens venem cada dia el país renunciant a parlar la nostra llengua a canvi d'aquesta mena de condescendència que és mig arrogància perdonavides, mig mesquinesa interessada.

Amb tot, una de les implicacions més rellevants d'un "s'ha acabat el bròquil" és la que afecta el mateix interessat. És a dir, es tracta de portar la indignació no tant contra ningú, sinó cap a una transformació interior. Em refereixo a actuar amb coherència amb les nostres santes indignacions. Llegir premsa com l'AVUI i extraordinaris llibres en català com El sol dels Scorta; adquirir, regalar i escoltar música com la de Raimon, en la qual ens podem reconèixer dignament; comprar a establiments com Bon Preu, que posen una cura especial a utilitzar el català, i triar de preferència productes que hi estiguin etiquetats; participar en programes com el de les parelles lingüístiques per estendre el català entre els immigrants; associar-se (i pagar la quota) a alguna de les moltes d'associacions (Òmnium, CAL, Plataforma per la Llengua...) que treballen tenaçment pel país; exercir el nostre dret de queixa quan som lingüísticament discriminats; utilitzar les eines d'Internet que adopten el nostre punt de vista nacional -www.vilaweb.cat, www.tribuna.cat, www.e-criteri.cat, www.sobiranistes.info...-, millorar i enriquir les nostres capacitats expressives en la llengua que volem defensar...

Potser seria d'esperar que les administracions públiques s'anticipessin a fer complir els nostres drets lingüístics i nacionals. I cal exigir-los-ho. Però, en el fons, això no deixa de formar part d'un model de societat en crisi, i que si encara no ho està prou, aviat ho estarà del tot. Vull dir que el país serà -no en tinguem cap dubte- el que els catalans vulguem. Però ho hem de voler, vet-ho aquí. Hem d'insistir, persistir, sense treva ni descans. El futur mai no ha estat un regal per a ningú: és una victòria per a qui se'l mereix.

Si els polítics ens hi ajuden, genial. Però ni la ingènua casa comuna de CiU ni l'independentisme sense fronteres d'ERC no ens portaran nacionalment més lluny si no senten el clam indignat del poble, ni que sigui el d'una gran minoria significativa. Sí, s'ha acabat el bròquil. Però a més, volem pa amb oli!