Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
ç
 © Magma3
 
21 de març de 2005
Novetats  
   
Minority Report
Joan Barril
  El Periódico de Catalunya, 15 de març de 2005
   
 

Un dia vam veure Pierce Brosnan en el paper de James Bond despenjant-se per la façana d'una casa de Bilbao amb el Guggenheim al fons. A l'arribar al carrer, aconseguia escapolir-se de l'Ertzaintza, que arribava tard al tiroteig. Eren temps de treva i Brosnan se'ns estava entendrint i fins i tot s'enamorava de les noies Bond i es jugava la vida per elles. James Bond i la policia basca eren tot un símbol que les coses a Euskadi s'estaven normalitzant, perquè quan un heroi de ficció comença a llançar bombes a tort i a dret, és senyal que la bomba real ha desaparegut. Però no hi ha treva que duri dos anys i entre el Govern de llavors i els professionals de la política del terror es van carregar aquella normalitat i Bond no ha tornat mai més. Només el Festival de Cine de Sant Sebastià acollia estrelles que feien veure que no hi veien.

I, de sobte, torna el símil cinematogràfic a Euskadi. Minority report, aquella pel.lícula de Spielberg protagonitzada per Tom Cruise, s'ha començat a projectar sobre la campanya basca. Ja saben l'argument: la policia del futur ha arribat a un grau tan alt de perfecció que, en lloc de detenir els criminals quan aquests ja han comès el crim, arriben a conèixer les intencions criminals d'aquells que ni tan sols saben que algun dia es convertiran en delinqüents. La policia de Minority report només ha de detenir el criminal abans que el crim es produeixi.

Una cosa semblant li està a punt de passar a la iniciativa Aukera Guztiak, que significa Totes les opcions. L'anomenada llei de partits firmada pels partits majoritaris va significar l'asfíxia d'Herri Batasuna i dels seus successors. La urgència amb què el lehendakari va convocar eleccions deixava poc marge perquè la gent de HB s'organitzés. Era una manera de temptar la sort: si les desenes de milers de votants de l'entorn radical no disposaven d'un lloc on dipositar els vots potser alguns d'ells anirien al PNB i així el partit hegemònic aconseguiria la imprescindible majoria absoluta. Però els candidats d'Aukera Guztiak són, aparentment, candidats nets. Si estan contaminats per HB això és una cosa que només se sabrà en el futur. Però el fiscal general Conde Pumpido ja ha advertit, com els policies de Minority report, que es diguin com es diguin no autoritzarà la presència de Totes les opcions als comicis.

Als antidemòcrates se'ls ha de mantenir sempre oberta la porta de la democràcia. Si vam estar en contra de les guerres preventives, també ho hauríem d'estar d'aquestes exclusions preventives. La democràcia no és únicament el dret a votar, sinó també el dret a ser votat. I marginar amb un frívol per si de cas un sector important --i per descomptat incòmode-- de la població basca no diu gaire en favor dels marginadors. El terrorisme és, sens dubte, un verdader flagell per al país. Quan la violència rep el suport d'uns quants, ens trobem davant d'un problema policial. Però quan rep el suport de més de 100.000 persones, hi ha un problema polític que en cap cas es pot resoldre fent fora els sospitosos de la política.