Logo Contrastant.net
Digues la teva
Home Correu
 
 



© Magma3
 
29 de febrer
Novetats  
   
Ara és hora
Ramon Barnils
  núm. 80, 30 de desembre de 1985-5 de gener de 1986
 

Els professors de Filologia de la Universitat de Lleida han tret un manifest carregant-se el català de TV3. No fa gaire, la Universitat de les Illes va manifestar-se en el mateix sentit, que el català de TV3 és un català de gos.

Com que d'aquí a quatre dies l'expansió, qui sap si imparable, de TV3 pel País Valencià podria generar un manifest en el mateix sentit, que el català de TV3 és un català impresentable, és hora d'esmolar l'eina. Perquè si esperem que TV3 esmoli l'eina pel seu compte, anem dats.

TV3 no pot atinar en aquest punt per dues raons concretes, precises, matemàtiques i exactes:

Una, que el pressupost de la Generalitat de Catalunya per al Departament de Cultura és l'1 per cent del pressupost general; dit d'una altra manera, que la cultura tant els fa, si no és de relliscar cada vegada que n'han de nomenar conseller. Molt menys els ha d'importar, doncs, la part "cultural", és a dir, la qualitat i vivacitat de la llengua de la seva eina de comunicació de dalt a baix que és TV3. Els crits que vinguin de baix, a aquest pas ni els entendran.

I dues, que qualsevol indicació a TV3, és a dir, a la Generalitat Estricta, que fa falta un Pompeu Fabra per al català oral, que satisfaci no ja el País Valencià i les Illes sinó la mateixa Estricta, els fa posar els pèls de punta, els fa adossar l'esquena a la paret i els fa córrer a Madrid a assegurar-los que ells no creuen en els Països Catalans.

S'han fet ja dos manifestos sobre la necessitat que TV3 parli i entoni la llengua de tots amb l'accent estàndard, és a dir amb l'accent comú. Queda un manifest per fer, que és el del País Valencià, que haurem d'esperar que es faci quan TV3 arribi a Guardamar: cosa de mesos. Mentrestant, vejam què diu el manifest dels de Lleida.

Diuen els de Ponent que el català és una llengua nacional, i no pas una llengua municipal. Que TV3 ignora les necessitats lingüístiques de la societat a la qual diu servir. Que les autoritats del Principat no doten la nostra, i seva, llengua de la coherència interna i la immunitat que li cal contra les pressions forànies a què es veu constantment exposada. Que no fa costat a l'ús correcte de la llengua, ni té idea de què vol dir lleialtat lingüística, ni facilitar la forma econòmica i amplificadora de llengua per a les situacions formals ni els contactes transdialectals. Que s'acomoda a solucions de la llengua dominant en comptes d'imposar les solucions de la llengua dominada als problemes que aquella li crea. Resum: segons la Universitat de Lleida, TV3 hauria de modificar substancialment la seva política lingüística.

Com que no els faran cas, comença a ser hora que els centres universitaris del País Valencià vagin preparant el seu corresponent manifest.